Hjulbord och rallysallad

Barnens kusin, Evelina, hade fått frågan vad hon tyckte bäst om på julbordet. Hon svarade då : "Rallysallad." Den som ställt frågan såg mycket förvånad ut och Evelina förstod då att det nog kräver sin förklaring. Vi är nog bara ca 10 personer som känner till den rätten. Här kommer berättelsen om ursprunget.

Jag och min syster växte upp i Berga, Heds socken, Skinnskattebergs kommun och Västmanlands län. Där uppe i skogen fanns bara några hus till. Två vägar kunde man åka till "landsvägen", väg 250 mellan Köping och Fagersta. Den ena vägen var 3 km och då kom man ut vid Donmora. Den andra vägen var 4 km och den ledde till Bysala.

En av årets absoluta höjdpunkter var när det gick ett rally förbi Berga. Det var "Västmanland runt" som hade en specialsträcka från Bysala, över Berga och vidare till Donmora. Vanligtvis kom inte så många bilar förbi vårt hem och absolut inga med den hastigheten. Så det här med rallyt var något alldeles speciellt. Vi systrar var förstås med Pappa ute efter vägen och tittade. Vi var ute ett tag och så var vi in och åt lite emellanåt. Mamma hade laddat med kaffe på termos och gjort i ordning extra goda smörgåsar. Smörgåsarna var oftast tekakor med ost, en slags legymsallad och salladsblad och tomater. Smörgåsarna började vi kalla "rallysmörgåsar" och legymsalladen fick namnet "rallysallad". I min familj och i min systers familj har det blivit ett begrepp och ibland tänker man inte på, att alla inte vet vad det betyder.

Rallysallad är ett "måste" på vårt (h)julbord.

94259-191

Rallysalladen mellan brödet och potatisen

Kommentarer
Postat av: Slottsträdgårdsmästaren

Min farfarsfar bodde i Övertjärn i Skinnskatteberg. God fortsättning.

Postat av: Ninni

Ha,ha..jag gillar inte rallysallad! Däremot rödbetssallad det är mums det!

2006-12-26 @ 17:16:32
URL: http://ninni.blogg.se
Postat av: Anna

Jag gillar alla såna där gojsiga röror..ha de bra.
Anna

2006-12-26 @ 17:24:01
URL: http://annaspytt.blogg.se
Postat av: Anonym

alltid något, det kunde vara mindre (av att hjälpa till, och just det uttrycket brukar förhöja stämningen, när julstressen piskar som värst i kroppen)!
rallysallad - jo jag tackar1

2006-12-26 @ 18:51:17
URL: http://latmasksamtal.blogg.se
Postat av: Anonym

Kul namn, och gott dessutom

2006-12-26 @ 19:05:28
URL: http://hildegun.blogg.se
Postat av: pimpim11

Roligt med lite historia bakom namnet. Jag gillar inte heller rallysallad men andra rörer går bra.
/pimpim

2006-12-26 @ 23:00:22
URL: http://pimpim11.blogg.se
Postat av: Inga M

Det är roligt att höra historier om maträtters namn. Vi letar ständigt efter fakta bakom den fantasieggnade titeln Janssons frestelse, men den har aldrig hittats. Någon matkulturellt bevandrad person som vet vilken Jansson och vilken frestelse det handlar om?

2006-12-27 @ 00:36:11
URL: http://inga.blogg.se
Postat av: Nalle

Vad kul att höra historien bakom. Ser mumsig ut !

2006-12-27 @ 10:47:39
URL: http://nallesfoto.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback