Gott Nytt År

 
Jag vill önska alla mina vänner ett riktigt Gott Nytt År!



                             
                                  
  

Nyårslöften eller mål för nya året?

Jag brukar inte avge några nyårslöften. Det gjorde jag i unga år. Men det känns så hårt på något vis, man blir så sträng mot sig själv. På senare år har jag i stället satt upp något mål för mig, ett mål som ska genomföras under året. Det känns mycket roligare. Men ibland kan det bli så kraftigt, så det blir mycket dramatiskt.

Detta hände nyåret 1998-1999. Jag hade haft problem med min mage under en längre tid, skadeverkningar efter ett flertal operationer. Det var inget akut för tllfället, men det ställde ändå till stora problem för mig. Så på nyårsafton satte jag upp mitt mål. Vid tolvslaget skålade jag med min man och sa: " I år måste jag se till att komma till en läkare och få någon hjälp åt min mage!"

Jag sov väldigt oroligt under nyårsnatten. När jag vaknade till ordentligt på nyårsdagens morgon, hade jag mycket ont i magen. Först trodde jag det var något av maten som jag inte tålde. Men ganska snart förstod jag att så inte var fallet. Jag kunde nämligen inte stå upp. Jag kröp ur sängen och bad min man skjutsa mig till akuten.

På akuten var det mycket folk, men eftersom jag hade sådana buksmärtor så fick jag förtur. Efter flera olika undersökningar visade det sig att jag hade  en cysta som vridit sig runt ena äggstocken. Operation! På väg till operationsbordet lyckades jag berätta om mina andra problem med magen. Det här var nämligen ett annat sjukhus, inte där jag fått vård tidigare. Men de lyckades uppfatta mitt problem och lovade att fixa allt samtidigt. Jag blev opererad och fick samtidigt ett nät inopererat, för att förhindra ytterligare bråck.

Det var en besvärlig tid efter operationen. Jag kände mig som en öppnad konservburk; stel på mitten och taggig neråt ljumskarna. Men efter lång tid så blev allt bra igen.

Det var väl kraftfullt! Andra mål har jag också uppnått, men inget annat på så kort tid.

Målet för 2007 har jag ännu inte satt upp. Men jag vet ungefär vad det ska handla om. Det gäller ju att formulera sig rätt!


Minnesfragment, över vad som hänt

Nu är tiden inne för att resumera året som gått. Vad som hänt i länet, Sverige och världen behöver jag inte skriva om, det blir så många sådana årskrönikor ändå. Men vad hände i mitt liv år 2006? När jag nu börjar tänka efter, visar det sig att jag inte kommer ihåg så mycket. Det tyder antingen på att minnet är skralt eller på att året mest har rullat på i den vanliga lunken. Några minnesfragment ska jag här redovisa:

Januari
Jag tror att vi i början av januari hade riktig vinter. Lovisa hade varit hemma under helgerna. En dag i början av januari skjutsade vi henne till Skavsta och hon tog flyget tillbaka till Paris. När vi kom hem igen fick vi se ett märkligt himla- eller ljusfenomen. Vi såg nog 9 st solar! Efter en stund kom det något nedfallande från himlen, förmodligen iskristaller men det såg ut som silverkorn. Vi tog mängder med kort, men vi har aldrig hittat på dem. Typiskt, nu kommer ingen att tro oss!

Februari
I början av februari åkte vi till Leksand över en förlängd helg. Vi bodde på ett helmysigt hotell inne i Leksand. Dagarna tänkte vi tillbringa vid Gesundaberget. Jag hade i förväg kontrollerat snödjupet, eftersom det hade varit rejält mildväder. Det skulle finnas mycket snö kvar både i backen och i terrängen. När vi kom dit, visade det sig att det gick bra att åka i backen, men det fanns ingen snö i terrängen. Det blev långpromenader i stället för längdåkning, men det gjorde inget alls. Det var trevliga dagar som avbrott mot det vardagliga.



Mars
* Jag klarade av mitt datakörkort.
* Vi var till Paris och hälsade på Lovisa och firade hennes födelsedag lite för tidigt. Efter ett restaurangbesök  träffar vi på Lovisas bästa barndomskamrat med familj. Vi hade tappat kontakten med varandra och så ramlar vi på varandra bara så där. Vilken upplevelse!



April
Allt sedan september 2005 har jag arbetstränat på Komvux i Flen. Nu fick jag prova på ett kortare vikariat, inom Sfi-undervisningen. På skärtorsdagen var jag påskkäring på jobbet. Eleverna ska ju inte bara lära sig läsa och skriva svenska, de ska ju också lära sig de svenska traditionerna.



Maj
Förlängning av vikariatet. I slutet av maj hade jag ett bra möte med gammal och ny arbetsgivare. Min tjänst ska nu ligga inom Komvux.

Juni
Jag arbetade hela juni och vi hade det rörigt eftersom vi samtidigt flyttade hela verksamheten.
Hemma var det också rörigt med renoveringen av toalett och arbetsrum.

Juli
Jag var ledig hela juli, så då hände det en del.
* I början av juli var vi till Paris och hjälpte Lovisa med packningen hem. Jättevarmt!
* Jag och min kompis från Visingsö gjorde en trevlig resa runt Vättern.
* Jag startade min blogg.



Augusti
* Winnerbäckkonserten i Nyköping.
* Cykelresan vid Göta kanal.



September
Vi var på Bokmässan i Göteborg.


Oktober och November
Mina lediga dagar gick åt till att ta hand om fången Simba.


December
Tråkigt höstväder hela december. Men det blev i alla fall advent och jul. Simba fick ett nytt hem i julveckan.


Välkommen in på vår veranda

Du har ju fått se vår nya veranda. Den bilden var min julhälsning. Jag kan förstå om du blev nyfiken på hur det ser ut innanför dörren. Jag tror att jag ska glänta på dörren, så du får kika in. Men bara lite.

94259-201


Jaså, du vill se mer! OK då! Jag öppnar dörren helt.


94259-202


Dagen före julafton gjorde jag i ordning lite här. Jag såpskurade trägolvet, Erik och hans kompis bar in den gamla soffan. Soffan tycker jag så mycket om. Jag har aldrig sett någon som liknar den. Jag ska väl måla eller behandla den på något annat vis sedan, vet bara inte hur. När min Mamma tog reda på den så hade den sju färglager på sig!

Så där ja! Nu fick du se hur vi har det på verandan.

Kuliga kulor

Jag tillhör inte den pyssliga sorten. Men som tur är har jag begåvats med en dotter som är både kreativ och pysslig. Förra året fick jag julgranskulor av henne i julklapp. Julgranskulor som hon har målat själv.
           

Så gjorde hon också en annan variant, väldigt personliga. Inuti kulan hade hon monterat en bild; en bild av varje familjemedlem.

  
                                                                                       


Frestelse

I mitt förra inlägg berättade jag om en maträtt, som vår familj gett ett särskilt namn till.
Sedan kom frågan upp, från en annan bloggare, om historien bakom namnet till maträtten Janssons frestelse. Jag började leta på Internet och presenterar här det jag funnit på
Kungliga Bibliotekets sidor angående filmaffischer.

Janssons frestelse - filmaffisch 

Enligt legenden har rätten tillskrivits operasångaren Per Adolf "Pelle" Janzon, (1844-89). Han gjorde sig känd för att bjuda på en sexa med öl, snaps och Janssons frestelse. Dock blev rättens namn inte allmänt accepterad förrän 40 år efter Janzons död. Antagligen 1928 då Sigurd Walléns filmatiseringen av folklustspelet från 1914 med just namnet "Janssons frestelse" blev känd för den stora publiken. Likheterna med maträtten är få om man inte gör tolkningen att anjouvisens ljuva förening med potatisen har sin motsvarighet i att storbondens son (Edvin Adolphson) gifter sig med "herrskapsflickan" (Margit Alfvén) i filmen. - En kanske för långtgående tolkning...

94259-192


P.S. Jag själv gör aldrig den traditionella frestelsen. I stället gör jag en vegetarisk variant med lök och tomatpuré i stället för ansjovis. Den rätten blir väldigt uppskattad, särskilt av ungdomarna.

Anki


Hjulbord och rallysallad

Barnens kusin, Evelina, hade fått frågan vad hon tyckte bäst om på julbordet. Hon svarade då : "Rallysallad." Den som ställt frågan såg mycket förvånad ut och Evelina förstod då att det nog kräver sin förklaring. Vi är nog bara ca 10 personer som känner till den rätten. Här kommer berättelsen om ursprunget.

Jag och min syster växte upp i Berga, Heds socken, Skinnskattebergs kommun och Västmanlands län. Där uppe i skogen fanns bara några hus till. Två vägar kunde man åka till "landsvägen", väg 250 mellan Köping och Fagersta. Den ena vägen var 3 km och då kom man ut vid Donmora. Den andra vägen var 4 km och den ledde till Bysala.

En av årets absoluta höjdpunkter var när det gick ett rally förbi Berga. Det var "Västmanland runt" som hade en specialsträcka från Bysala, över Berga och vidare till Donmora. Vanligtvis kom inte så många bilar förbi vårt hem och absolut inga med den hastigheten. Så det här med rallyt var något alldeles speciellt. Vi systrar var förstås med Pappa ute efter vägen och tittade. Vi var ute ett tag och så var vi in och åt lite emellanåt. Mamma hade laddat med kaffe på termos och gjort i ordning extra goda smörgåsar. Smörgåsarna var oftast tekakor med ost, en slags legymsallad och salladsblad och tomater. Smörgåsarna började vi kalla "rallysmörgåsar" och legymsalladen fick namnet "rallysallad". I min familj och i min systers familj har det blivit ett begrepp och ibland tänker man inte på, att alla inte vet vad det betyder.

Rallysallad är ett "måste" på vårt (h)julbord.

94259-191

Rallysalladen mellan brödet och potatisen

Julruskan

Gammal svensk bondejul, 24 december: "Julruskan reses på gårdsplanen".

Julstången eller julruskan, dokumenterad i Sverige sedan 1600-talet, ställdes utanför stugan på samma sätt som brudgranar och begravningsgranar och var ett tecken på att julefrid skulle råda.

Julhälsning

94259-190

God jul och Gott nytt år önskar familjen Stenström från sin nya veranda

  


Årets julkort från familjen skulle ha sett ut ungefär så här. Det gick inte att få in det som det var komponerat. Vi har ibland tagit kort  just  av något projekt  från husrenoveringen som blivit klart. Förra året blev badrummet klart och då skickade vi min ,numera välkända, badbild. Årets projekt har varit verandan och nu är den klar.

Jag vill att alla som tar del av den här hälsningen, alltså läser detta inlägg, ska skriva en kommentar. Ja, det räcker att du fyller i ditt förnamn. Det är många kompisar, grannar och en del släktingar som har fått adressen hit, men jag vet inte vilka som läser. Det är min önskan till jul, inte så mycket begärt!

Så önskar jag naturligtvis God Jul till alla nya vänner, "bloggarvänner" jag fått här. Det trodde jag aldrig, att man kunde få vänner så här, och det är så roligt. Stor julkram till alla!

Julbordet

Gammal svensk bondejul, 23 december: "Julbordet dukas".

Det låter lite tidigt, tycker jag. Det får allt bli imorgon i stället.

Julbad

Gammal svensk bondejul, 22 december: "Julbad för all gårdens folk."

Det låter ju skönt. Inte alls så stressande som att slakta grisen, baka, städa, hugga ved och allt vi hittills fått göra, om vi har följt kalendern.

Det står bara om bad för "gårdens folk", inget om djuren. Så här kan det se ut när både folk och fä umgås vid badet.

94259-189


94259-188


P.S. Simba flyttade till en annan familj häromdagen. Vet ännu inte hur det har gått.

Årets kortaste dag

I dag har vi haft avslutning med våra elever. Vi hade mycket trevligt tillsammans. Det blir inte så många tillfällen när alla våra grupper kommer samtidigt. Därför är det extra roligt när vi gör något ihop. En del elever är klara med kursen och andra återkommer i januari. Det blev massor av kramar och pussar och så fotografering förstås.

När jag åkte hemåt kände jag tröttheten komma smygandes. Och nu är jag så trött, så det värker i kroppen. Men här hemma är det mesta ogjort inför julhelgen. Jag har ju inte lyckats följa  planeringen till "Gammal svensk bondejul". Har precis påbörjat städningen. Sedan ska sonen och jag göra köttbullar. Vi är också ett bra team: jag gör smeten och rullar köttbullarna; han steker dem. Det lär dröja innan jag får gå och lägga mig. Och så säger de på radion att det är årets kortaste dag!


Stadsbesök

Gammal svensk bondejul, 22 december: "Tomasmässa, besök till staden".

Eftersom du ska besöka staden idag, kan du alltså passa på att julhandla, om du tycker det är roligt att stå i kö och trängas och bli både svettig och svimfärdig. Som du hör, är det inget som roar mig. Jag tycker inte om att gå i affärer i vanliga fall, och nu i juletider tycker jag det är förfärligt. Jag köper inte många julklappar och de jag ska ha är redan inhandlade.

Dags att städa

Gammal svensk bondejul, 20 december: "Stora julrengöringen börjar."

Ja, då vet ni dagens arbetsupgift. Fram med såpa och skurborste och glöm inte golvlisterna!

Julved

Gammal svensk bondejul, 19 december: "Julveden är huggen före Tomasmässa".

Slaktmaten

Oj, ursäkta mig! Idag är jag lite sen med dagens inlägg. Nu har jag fått veta att det sitter läsare och undrar vad de skulle ha gjort idag. En hel dag har gått till spillo, ni visste inte vad ni skulle göra idag, för att jag inte hann skriva i morse. Men nu behöver ni inte vänta längre!

Gammal svensk bondejul, 18 december: "Alla skall avsmaka slaktmaten."

Observera, alla! Här kommer ingen undan!
 
Ja, det här kommer jag ihåg. När jag växte upp så hade vi ändå frysbox, så vi behövde inte slakta så nära inpå jul. Men när det var slaktat och tillrett så fick vi gå till våra grannar med "slaktsmaka". Det var ju inte så betungande, för där i Berga, i djupa bergslagsskogarna, så hade vi bara två grannar. Men vi gick till dem med skakprov på lite av varje: fläskkorv, sylta, leverpastej och en fläskbit.

94259-186

Det rutiga moset med senapsklickarna är en hel historia för sig:
När jag var barn och fick potatismos, tog jag kniven och plattade till allt mos så det täckte hela tallriken.
Därefter skar jag allt i små, små rutor. Varannan ruta fick en liten prick med senap på.
Denna, något udda mattradition, har min dotter ärvt. Hon har dock fuskat lite och inte haft senap på varannan ruta. Dessutom skulle det vara ytterst små klickar av senap.

Öl eller glögg

Gammal svensk bondejul, 17 december: "Julölet får provas."

Ja, det gör jag gärna, eller om jag ska ta lite glögg i stället. Något sådant behöver jag nog för min förkylning just nu.

Vill passa på att berätta att jag bakat saffransbröd idag. Och del blev så bra! Jag lyckades med någonting i alla fall!

Idag är första dagen i december som jag fått lite julstämning. Det beor på att det är lite vitt på marken av frost. Minusgrader hela dagen!

Baktankar

Gammal svensk bondejul, 16 december: "Det stora julbaket".

Ha, ha, ha! Det var ju roligt med tanke på mitt misslyckande igår. Men jag gjorde då också en fruktkaka, som jag tror blev OK. Idag ska jag, om jag orkar, göra någon mjuk pepparkaka.

Julkärven och kärv ekonomi

Gammal svensk bondejul, 15 december: "Nu bindes julkärven."

Äsch, fåglarna klarar sig ändå i den här sommarvärmen. Här behövs ingen kärve.

Precis som fåglarna far nu mina tankar iväg så där ostrukturerat igen. Jag kom att tänka på kärv ekonomi. Hörde på radion idag att det är så många som inte har pengar att handla för till jul. Och vad gör de då? Jo, tar ytterligare ett lån?   
Den ekvationen får i alla fall jag inte att gå ihop!

Jag hatar att baka kakor

Jag vet, jag vet! Hatar är ett starkt ord som man inte ska missbruka. Men jag har verkligen letat i synonymordboken här uppe i min "hårddisk" och jag har inte hittat något annat ord som beskriver min känsla.

Jag har ju lärt mig att kavelkakor är inget för mig. Klick-kakor kan gå an. För många år sedan fick jag, av en granne, ett recept på havreflarn. Jag har faktiskt därefter gjort flarn varje jul efter det receptet. Det svåra är ju att få dem att släppa greppet från plåten. De riktigt klamrar sig fast. Och när jag väl fått loss några, så har jag väl använt så mycket våld för då är de trasiga. Man kan inte ta dem direkt, då är dem för kletiga, och man får inte vänta för länge, de har de blivit för hårda och spricker sönder. Efter att i 18 år hållit på och krånglat med kakorna, kom jag sedan på att man kan använda bakplåtspapper. Då släpper flarnen så fint, så fint! Genialt!

I dag var så dagen inne för årets flarnbakning. Det såg ut att gå så bra och jag tog fram papper och klickade ut smeten på. Men när jag sedan skulle lossa dem, då satt de där så där krampartat. Vad hade jag gjort för fel? Jo, jag tog ju papper, men det var inte bakplåtspapper utan smörgåspapper!!! F-N, också. (Man skulle kunna tro att det är självaste FN-dagen idag.)

Jag har en förstående familj. De har ätit både brända och trasiga kakor helt utan gnäll. Men här tror jag gränsen går även för dem. Flarn med fastlimmat smörgåspapper, det tror jag inte de vill ha.

94259-184


94259-185


Jag tycker att det visas alldeles för lite av misslyckade kakor och även misslyckad matlagning. Varför har ingen gjort någon sådan kak- eller matlagningsbok? Tänk om man skulle lyckas göra bättre än vad bilden visar, så glad man skulle bli.

Det tänkte jag på när barnen var små och vi skulle baka pepparkakor. På alla bilder ser man de små rara barnen med rosiga kinder och lite mjöl på den lätt knubbiga barnhanden. Förklädena var naturligtvis hemsydda och broderade för hand. Allt såg så perfekt ut. Om man inte lyckades baka fina pepparkakor med sina barn, skulle de säkert få gå i terapi som vuxna, för att bearbeta sin traumatiska barndom. Varför såg man inga bilder av verkligheten? Mjöl på hela köksgolvet, så man kunde åka kana. Svartbrända kakor. Barn med magknip efter att ha ätit för mycket deg.

Jag efterlyser ett alternativ till "Sju sorters kakor" och andra perfekta kakböcker!  Om det inte kommer någon inom en snar framtid får jag väl lov att göra den själv!

Finns det någon mer som hatar att baka kakor?

Julkonsert

Jag var på julkonsert i Norrköping i går kväll. I, den vackra, Hedvigs kyrka sjöng Karin och Anders Glenmark julsånger. Det var en fin konsert med bredd. De sjöng t ex Ave Maria och Helga natt men även alla låtarna vi känner igen från Kalle Ankas jul. Sångerna till de traditionella jullekarna var med i ett härligt potpurri och med fanns också helt nyskrivna låtar. Det hela avslutades med att alla stod upp och sjöng Hosianna. Som sagt en fin blandning och bredd.

Förutom syskonparet Glenmark medverkade Jörgen Ingeström på piano och en kör. På varje plats under turnén samarbetar de med en lokal kör.

Jag tyckte det var fint och också lite roligt. Så fick jag ju stå upp och sjung Hosianna. Det har jag saknat eftersom jag i år inte varit till kyrkan på första advent.

94259-183Bilden från EMA (
www.ema.se)

Önskelista

Den sjuttonårige sonen har inte skrivit någon önskelista i år.  "Jag har ju allt jag behöver. Men jag kan väl få pengar att köpa kläder för!"

Den nittonåriga dottern har däremot skrivit önskelista. På den hittar jag 49 punkter.

I bara mässingen

Gammal svensk bondejul, 14 december: "Putsning av koppar, tenn och mässing".

Åh, det har jag ju faktiskt redan gjort! Inte allt, men en del av det. Jag som har sagt att jag inte gjort något än till jul. Men något har jag tydligen gjort ändå, eftersom jag ligger före i tidtabellen!

Jag är mycket förtjust i gamla saker av koppar och mässing. Den varma färgen är så behaglig. men när koppar är nyputsad kan den se lite kall ut. Så lite oputsad är bäst, tycker jag.

94259-176

Från julost till ostlig vind

Gammal svensk bondejul, 12 december: "Julosten avsmakas för Lusse".

Julosten har jag varken gjort eller köpt. Men jag tänker köpa edamerost med röd paraffin. För mig är det den "riktiga" julosten. Paraffinet är besvärligt om man får fläckar på duken av det. Men det ska vara så. Jag vill absolut inte ha hushållsost med röd plast. Den osten är alldeles för smaklös, tycker jag.

Tankarna vandrar iväg så. Jag kom plötsligt att tänka på en episod med ost, dock ej julost. Det hände sig vid den tiden, när jag bodde på Tegnersgatan i Karlstad. En granne, en äldre dam, ville bjuda mig på fika en dag. Vi hade gjort upp om en dag, en tid. Hon planerade det hela i god tid. När så dagen kom, var det mycket blåsigt. Men hon hade tänkt att vi skulle sitta ute i trädgården och fika, och då fick det väl bli så. Hon bjöd på kaffe och några smörgåskex. På smörgåskexen fanns det ost. Men när vinden tog i så blåste osten av kexen. Damen jagade ostskivorna, fick tag i dem, skakade av dem och la dem sedan på kexen igen. Där kan man snacka om ostliga vindar.

Chokladkalender?

Jag kanske ska göra en chokladkalender i stället? Vill du smaka?

94259-180

Den här kartongen fick jag av en elev i dag. Hon fyller själv år idag, men gav mig asken idag, för hon hade glömt min födelsedag förra måndagen. Jag bjöd alla elever, för de gjorde ett stort prov idag och då går det åt mycket choklad. Jag tycker så mycket om mina elever, och choklad också!

Trösk

Gammal svensk bondejul, 11 december: "All trösk är gjord".

94259-175

Det behöver jag inte heller bekymra mig om. Däremot så har jag varit med på tiden innan skördetröskorna. Då var skörden ett arbete och tröskningen ett annat hårt arbete.

Att kunna lyssna

Jag har hos några andra bloggare läst  om det här att bara kunna lyssna på en person. Senast läste jag det hos Ella. Då kom jag att tänka på en fin text jag läst någonstans. Det är en anonym person, som skickade det i ett brev till Kay Pollak, och det finns med i hans bok  "Att växa genom möten".

Lyssna

När jag ber dig lyssna på mig och du börjar ge mig goda råd,
har du inte gjort vad jag bett dig om.
När jag ber dig lyssna på mig och du börjar förklara varför jag inte ska känna som jag gör,
trampar du på mina känslor.
När jag ber dig lyssna på mig och du tycker att du måste göra något för att reda ut mina problem,
sviker du mig, hur underligt det än kan låta.
Kanske är det därför som böner hjälper en del människor.
För Gud är stum och han ger inga goda råd eller försöker "greja" saker och ting.
Han lyssnar bara och låter mig klara mig själv.
Så lyssna bara på mig är du snäll
och om du vill prata kan du väl vänta på din tur en liten stund
så lovar jag att lyssna på dig.

Vad tycker du om detta? Kommentera gärna!

"Julgrisen slaktas i svinottan"

Ja, så står det på min fina julbonad  "Gammal svensk bondejul".

94259-174

Den fick jag i födelsedagspresent för ca 30 år sedan. Jag fick den av Annika J och några andra kompisar och grannar, på den gamla goda tiden när jag bodde i Karlstad. Presenten uppskattades mycket av mig, och den kommer fram varje år i början av december. Där står för varje dag vad man skulle göra av julförberedelserna. Lovisa är inne på att vi ska tillverka en uppdaterad bonad; det är ju mycket av detta man inte gör nu för tiden. Som idag t ex: "Julgrisen slaktas i svinottan". Det är ju tur att jag inte behöver göra det. Men jag har ju växt upp med det. Tänk så mycket Mamma jobbade med styckningen och att sedan göra i ordning fläskkorv, sylta, leverpastej, pölsa m m.

94259-175

Jag tänkte att jag skulle skriva om detta fram till jul, som en slags kalender. De fyra första syns inte i bild, så jag skriver om de här:

1.  Lin och ull har blivit väv

2.  Jultvätten sker tidigt

3.  Julabrev kan köpas

4.  Ljusen till Lusse och jul stöpes

En olycka händer så lätt

I går fick kökssoffan sin röda julklädsel på sig. Jag hade tvättat överdraget, kuddarna och dynan. Jag hade strukit överdraget. Jag fick hjälp av husets herrar att sätta fast överdraget på själva sofflocket. Det blev så fint!

94259-179

I dag kissade Simba på överdraget, dynan och en kudde. Hur jag då uttryckte mig, beskriver jag inte här. Det kan ni nog gissa ändå!

Motivation obefintlig

Jag är ledig i dag och i morgon. Här hemma finns hur mycket som helst som ska ordnas. Det är överfullt i tvättstugan med smutstvätt  och "strykberget" tornar upp sig mer och mer. Det är jul om drygt två veckor. Jag ska alltså köpa julklappar, städa, baka, storhandla, laga mat, pynta, fixa julkort  m m, m m. Även om det är ett hårt arbete för en husmor med alla julförberedelser, så brukar jag annars tycka att det är ganska roligt. Hela december brukar kännas mysig. Bara att få upp röda gardiner och tända något ljus brukar öka mysfaktorn. Men i år har jag ingen som helst lust att göra någonting av förberedelsearbetet. Jag är totalt omotiverad! Helst vill jag bara gå och lägga mig och "dra något gammalt över mig".

Motivationstips mottages med tacksamhet!


Födelsedag

Här kommer några bilder från min födelsedag.

94259-171


94259-173


94259-172


Första advent

Så har det då blivit första advent. Jag har fått i ordning lite grann här hemma med gardinbyten, adventsljusstakar och stjärnor. Jag brukar gå i kyrkan den här dagen, men inte i år. Den rätta känslan vill inte infinna sig. Min dotter föreslog att jag ändå skulle gå till kyrkan för att komma i stämning, och sedan blunda när jag skulle hem, för att slippa se grönskan och höstvädret. Ett alternativ är ju också att spraya på fönstren, så det ser snöaktigt ut.

Jag har ingen fin bild hemifrån att visa upp. I stället får ni här se en annorlunda adventsljusstake, som lär vara Sveriges största. Den finns på Värmekyrkan i
Norrköping. Värmekyrkan är en f d ångpannecentral.

Håll till godo och jag önskar er alla en trevlig första advent!

94259-170


94259-169

Servicekänsla

Jag har köpt  ny bil. Ja, den är inte ny, men för mig är den ny. Allt verkade bra när jag var och tittade på den och provkörde den. Jag upptäckte bara en nackdel: bilen var precis inpyrd av rök. Den förre ägaren måste ha varit en riktig storrökare. Men nu hade vi åkt  nästan 30 mil för att se på just den här bilen. Då tyckte jag att det i sammanhanget var en bagatell, när allt annat kändes så bra med bilen. Vi diskuterade detta med bilförsäljaren och han visste vad en invändig rekonditionering brukar kosta. Han drog av motsvarande summa. När jag kört hem bilen, luktade det rök av hela mig, tyckte jag.

Efter letande på Internet och i telefonkatalogen hittade jag en
firma i Katrineholm som gör sådana arbeten. Jag ringde och bokade en tid. Jag berättade vad jag ville ha gjort och frågade om rengöring av bilbälten ingick.  Då svarade killen. "Det ordnar vi." Svarar man så betyder det att man har den rätta servicekänslan.

Det är ju inte så lätt att lämna och hämta en bil och samtidigt klara av resorna till och från hemmet också. På måndagen åkte jag dit efter arbetet. Jag lämnade bilen och fick ta buss hem. Bussbyte två gånger och sista biten blev en promenad på drygt tre kilometer i mörkret. Allt som allt tog det nästan fyra timmar.
Jag visste inte riktigt hur jag skulle få till hämtningen av bilen. Flera olika alternativ funderade jag på. Jag ringde och frågade hur dags de öppnar på morgonen. Samma trevliga kille svarar då: "Vi öppnar 08.00 men om det behövs så är jag här tidigare." Vilken känsla för service!

Så igår hämtade jag bilen och var mycket nöjd med resultatet.