Inget firande

I mitt föregående inlägg handlar det bl a om att ha struktur och planera. Hur bra är jag på det? Här kommer mitt senaste exempel på planering.

Jag har tittat på blogguppgifterna och sett att jag närmat mig inlägg nr 100. Jag har gjort en slags nedräkning och funderat på vilken dag det skulle bli. För den dagen ville jag verkligen fira, göra något extra med mitt inlägg. Jag har funderat och valt mellan en mängd olika bilder t ex. Och hur gick det då? Jo, alldeles nyss upptäckte jag att mitt inlägg om personlighetstest blev mitt hundrade  inlägg. Så gick det med mitt jubiléum!

Personlighetstest

Jag har också gjort ett personlighetstest. Så här blev resultatet:

" SÅDAN ÄR DU:
  • Du finner din energi i den inre världen och gillar att tänka på saker (utan att nödvändigtvis tala om dem). Du anstränger dig att förstå andra människor.
  • Du gillar att ha struktur och ordning i ditt liv. Du använder troligtvis din kalender flitigt för att hålla koll på de saker du skall komma ihåg. Du fattar snabbt beslut – även när det gäller din värdering av andra människor. Därför kan din omgivning uppfatta dig som lite dominant emellanåt.
  • Du fokuserar på "the big picture" och tycker om att teoretisera över VARFÖR saker fungerar som de gör (medan du inte bekymrar dig så mycket om detaljerna). Du är en kreativ person, som gillar att experimentera.
  • Du lever dig gärna in i andra människors situation och är snabb att stötta andra om de har behov för det. Du värdesätter känslosamhet och tar ofta beslut utifrån dina personliga värderingar. " 

    Jag tycker verkligen det är svårt att svara på sådana här frågor. När det finns två ord att välja på, så tycker jag att båda kan passa på mig, men jag måste välja ett.


Har jag missat något?

Jag börjar tro att jag har missat något. Har första advent redan varit? Det ser ut så, för jag har sett mängder med tända adventsljusstakar, stjärnor och utomhusbelysningar!

Värdetransportrån och vägspärrar

Idag har jag varit på kurs i Västerås. Ja, just det! I Västerås av alla ställen. Vi avslutade kursen strax efter klockan 16. Det tar drygt en timme att åka från Västerås till Malmköping. Om inte något speciellt inträffar, som det gjorde idag. Vid 12-tiden begicks ett väpnat värdetransportrån inne i Västerås. På eftermiddagen var alla vägar från Västerås avspärrade. Det innebar att vi, min kollega och jag, satt i kö i bilen ca 1 timme och 40 minuter! Till en början visste vi inte varför trafiken stod stilla. Sedan kom vi att tänka på rånet och fick också höra information på radion. Efter en stund i bilkö börjar det hända saker. Så även i denna bilkö. Några män gick ut och ställde sig i rad för att vattna, den redan genomdränkta, novembergrönskan. Några tjejer klev ur bilarna och fortsatte till fots för att hinna i tid till ridlektionerna. Några personer gick ut för att röka. Några började rastlöst vandra fram och tillbaka på vägen närmast mittlinjen, så att mötande bilister fick göra kraftiga inbromsningar. Några började backa och vända om för att försöka hitta en annan väg. Men vi hörde på radion att även andra vägar hade milslånga köer, så vi valde att sitta kvar och vänta. Till slut så släpptes trafiken på igen och vi kunde fortsätta hemfärden, trötta, hungriga och kraftigt försenade.


Längtan och tristess

Åh, vad jag längtar! Längtar efter minusgrader och snö. Hur ska det kunna bli någon stämning till första advent, när vi måste ha 10 plusgrader? Jag tittar ideligen på olika väderprognoser, med hopp om att någon enda meteorolog vill ge mig ett löfte om kallare väder. Vanligtvis brukar jag storstäda och byta gardiner till advent, men i år har jag ingen lust alls. Jag kan bara inte förstå att det är dags nu på söndag. Det känns bara som en lång och tråkig höst.

Jag har tittat på gamla vinterbilder och försökt frammana snö, men det fungerar inte. Men vi kan väl hjälpas åt? Alla ni som vill ha lite kallt och snö i december, titta ordentligt på bilderna och locka på vintern!

94259-16794259-16694259-16594259-164


Alla bliderna är tagna 20 november 2004!


Sörmländska

Här kommer facit till de sörmländska orden, som jag presenterade för några dagar sedan.

1. lankig = blaskig, smaklös
2. jolåsatt = minsann, så ligger det till
    (jag antar att det består av "jodå+ så att" )
3. påklådig = klåfingrig, rastlös
4. bjäla = prata mycket, tjata
5. Torssla = Torshälla

När fötterna längtar

Det finns en liten historia till bilden, som jag tog med i förra inlägget. Historien lyder som följer:

Det var en gång en familj som skulle åka på semester. Familjen tycker det är skönt om resmålet är ganska varmt, men de tillhör absolut inte sol- och badfantasterna. Mamman vill absolut inte till stranden. Hon tycker det är otrevligt med så mycket folk som ska trängas där, och inte är det kul att visa sig i badkläder heller. Till familjen kom en katalog från
Langley. På framsidan fanns en bild av en fot i vattnet. Vattnet var rent, klart och såg så underbart ljuvligt ut. I katalogen fanns bl a Korsika med som resmål. Familjen tittade också i andra kataloger och i annonser och på Internet. Men mamman kunde inte släppa den sköna känslan från bilden. Fötterna riktigt längtade till just det vattnet och den stranden. Resmålet blev Korsika.

Familjen upplevde en helt underbar vecka där med blandade aktiviteter. En dag var det kringelikrokresa med bil uppe i bergen. Någon dag var det skogsvandring och en annan dag besök i någon intilliggande stad. Nästan varje dag gjordes ett besök på stranden och alla familjemedlemmar badade i det turkosskimrande Medelhavet. Mamman njöt nog mest av badet. Fötterna fick precis vara med om den härliga känslan de först bara drömt om.
94259-160

Från kringelikrokresan i bergen

94259-159

Från skogsvandringen

94259-162

Det turkosskimrande Medelhavet

Mörk novemberdag

Det blev aldrig ljust idag! Så fruktansvärt tråkigt! Först var det dimmigt, sedan kom regnet. Det regnar och regnar. Vattnet står upp över fotknölarna på mig!

94259-158

Skämt åsido! Den här bilden kommer också från Korsikasemestern.

Solsken och solskydd

Jag har varit ute på en promenad nu på förmiddagen. Det var riktigt härligt; ljuvligt att gå i solsken. Så här års blir man så glad om solen tittar fram en liten stund.

Man behöver i alla fall inte bekymra sig över hur man bäst skyddar sig mot solen. Jag har, precis som många andra, suttit och tittat på gamla semesterbilder. Sommaren 2004 var vi på en underbar resa till Korsika. En dag hade vi de här personerna till grannar på stranden. Här ser ni lite olika alternativ till solskydd. Vi skrattade så åt dem, och bad att få fotografera dem. Vad tycker ni?


94259-157


Upprörd

Det finns många orättvisor här i världen. Det finns mycket att bli upprörd över.

Några kvinnor i Luleå har valt att bli upprörda över att herrarnas omklädningsrum på badhuset är större än kvinnornas. Bastun är också större och det finns ett lyxigt relaxrum. Nu kräver några kvinnor att man ska byta, så kvinnorna får den stora, lyxiga avdelningen. Eller så vill de variera, skifta efter någon månad eller år. Det ska vara rättvist!, tycker de. Det är ett exempel på hur jämställdheten ser ut i Sverige, påpekar någon. På flera, äldre badhus ser det ut så här. Och det finns en förklaring: det har varit, och är fortfarande, fler män som nyttjar badhuset.

Varför går inte kvinnorna in på herravdelningen i stället? Då blir det både rättvist och jämställt!

Ord att fnula på

Ni som inte bor i Sörmland kan få gissa vad de här orden betyder!

1.  lankig

2.  jolåsatt

3.  påklådig

4.  bjäla

5. Torssla  (en ort )


Jag skulle gärna vilja se vad ni andra bloggare har fått för ord på er telefonkatalog!

Tidig julskyltning

Det är lite för tidigt med julskyltning egentligen, men jag ville så gärna få fint på min blogg. Ville göra den vinterfin, och helst med egna bilder. Jag hade önskemålen och idéerna, och Lovisa har suttit nu i kväll och verkställt det hela. Återigen har vi bevisat att vi är ett bra team, Lovisa och jag.
Ett stort tack till min snälla dotter!

94259-156

Lovisa och hennes medarbetare!

Också en utmaning

Mitt självförtroende är inte av den starka sorten. Tidvis, och i vissa sammanhang, är det dock bättre. Periodvis måste jag verkligen tänka på bra saker, som jag faktiskt har gjort. Här ska jag berätta om en sådan.

Jag har aldrig varit bra på att rita, måla, pyssla och handarbeta. Min mamma var mycket duktig med handarbete, och min syster är så duktig på hela det där området. Jag kände ibland att det var väl ingen idé att jag ens försökte, eftersom de var så duktiga. Textilslöjden i skolan var förstås inte heller rolig. På mellanstadietiden hade vi slöjd på onsdagar, och många år efteråt kände jag fortfarande att onsdagar inte var bra dagar. Teckningslektionerna i skolan var också en fasa. Speciellt på gymnasiet då vi hade en grinig tant som ställde fram något föremål som vi skulle avbilda så exakt som möjligt. Jag minns så väl när hon pekade på något jag ritat, och som förstås inte såg ut som hon ville, och utbrast: "Vad är det här för nå´t? Vad ska det föreställa?" Då är det inte konstigt att jag ville undvika att utsätta mig för något sådant igen.

 När jag var ca 20 år vävde mamma mycket hemma. Hon hade tidigare vävt mattor, men den här tiden var hon med på vävkurser och vävde löpare hemma. Hon tyckte absolut att jag skulle prova. Först tänkte jag att det är väl inte idé att prova. Men så såg jag att det här arbetet är ju mera rejält. Inget småplock och plotter som med andra handarbeten. Så jag provade och det gick så bra och blev så fint! Äntligen hade jag hittat en form av handarbete som passade just mig. Jag fortsatte att väva och kom efter en tid fram till att jag ville utveckla det hela, göra varianter och andra mönster, inte bara följa den givna mallen.

Vintern 1981 gick jag på vävkurs på Visingsö, jag bodde där några år. Ett av momenten under vävkursen var att väva bunden rosengång eller "gubbatäcke" som det också kallas. Det fanns alltså ett mönster att följa, men om man ville så kunde man rita eget. Det är lite speciellt med den tekniken, man måste räkna och fundera mycket hur man ska rita mönstren. Jag ville förstås göra mitt eget mönster, men jag kunde inte komma på hur man skulle göra. En dag kom en av de andra kursdeltagarna till kursen och berättade att hennes man hade gjort mönster till henne. Det var droppen... En man som aldrig någonsin har vävt,  lyckas med det för att han använder sig av andra begåvningar. Nu blev jag riktigt förb-d. Jag gick hem och ritade och ritade. Plötsligt kom jag på tekniken! Sedan kom också idéerna. Jag skulle göra motiv från de fyra årstiderna. Några år tidigare hade jag, som så många andra på 70-talet, växtfärgat garn men visste inte till vad jag skulle använda det. Nu plockade jag fram garnerna och komponerade mönstren.

Resultatet blev så bra. Jag blev mycket stolt över mitt arbete. Den här vepan kan jag ta fram för att tänka på att jag faktiskt klarar saker jag med. Tyvärr har jag den inte uppsatt, tog bort en tavla och satte upp den nu vid fotograferingen bara.

94259-141

Hela vepan. Tomtarna och luciorna är gjorda efter färdigt mönster. Övrigt har jag komponerat själv.


94259-144

Höstbjörkar mot hög, klar septemberhimmel


94259-143

Lucior och hjärtan


94259-146

Flyttfåglar mot vårhimlen, nyss utslagna björkar och krokusar/tulpaner


94259-149

Midsommarstänger och fjärilar


Utmaning

Jag har idag skrivit en T-vers. För någon vecka sedan skrev jag ett stycke där alla bokstäver började på S. Nu utmanar jag tre andra personer som ska skriva något med valfri begynnelsebokstav.

Jag utmanar . . .
1.
Anna
2. Nalle
3. Ninni

Om du inte vill anta utmaningen, skickar du den vidare till någon annan.
När du har skrivit klart kan du i din tur utmana tre andra personer.

Trist torsdag

Trött
Tunghuvad
Till tandläkaren
Två tänder totalrenoverades
Tvåtusen typ Tveksamt timpris
Tillbaka till tryggheten
Tankar till tusen
Tungt

Fångens funderingar

Simba har ju husarrest på obestämd tid. Det fungerar inte bra, men han lever ju i alla fall.

94259-138

"Åh, jag vill så gärna komma ut!"


94259-139

"Jag vet att det finns en kattlucka utanför den här dörren. Om jag bara kunde öpnna dörren!"


94259-140

"Äsch, jag ger upp!"

Recept på "bloggchokladtårtan"

På begäran kommer här receptet på "bloggchokladtårtan":

Chokladtårta med körsbär

125 g smör
1 1/4 dl socker
1 1/4 dl florsocker
2 ägg, lätt vispade
1 1/2 tsk vaniljsocker
3 3/4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/4 dl kakao
2 1/2 dl filmjölk eller kärnmjölk
1 msk matolja
3 3/4 dl grädde, vispad
en burk urkärnade körsbär, 425 g, utan spad  (jag tog körsbär i rom)
200 g smör, extra
200 g mörk choklad, smält

1.  Sätt ugnen på 175 grader. Pensla en 20 cm rund kakform med smält smör eller olja. Klä formens kanter och botten med bakplåtspapper, smöra pappret. (Komplicerat! Så gjorde inte jag. Jag smorde en form med löstagbar botten. Det gick alldeles utmärkt.)
Vispa smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt äggen i omgångar, vispa kraftigt efter varje ägg.
Blanda mjöl med bakpulver, vaniljsocker och kakao.
(Konstigt recept det här. Det står inget om florsockret. Med från början eller till mjölblandningen???)
Vänd försiktigt ner mjölblandningen i omgångar varvat med fil och olja. Rör tills allt är nätt och jämnt blandat  och smeten är slät.

2.  Häll smeten i formen, jämna till ytan. Grädda kakan ca 45 minuter. Låt kakan stå ca 10 minuter innan den stjälps upp för att svalna på galler.

3.  Lägg ihop tårtan: Skär kakan i tre bottnar. Lägg den första bottnen på ett serveringsfat och bred ut en tredjedel av grädden över. Fördela hälften av körsbären ovanpå grädden. Skikta på samma sätt med de övriga två bottnarna, avsluta med ett lager grädde.

4.  Vispa det extra smöret vitt och krämigt med elvisp. Tillsätt chokladen och fortsätt vispa till en slät kräm. Fördela krämen runt tårtans kanter. Spritsa klickar ovanpå tårtan och garnera med körsbär och chokladlockar.

Ät och njut!

94259-132

Farsdagstårta med bloggchoklad och körsbär

Lovisa och jag är ett bra team. Som nu te x när vi skulle göra tårta till Fars dag. Jag gör det där stabila basjobbet, i det här fallet själva kakan. Lovisa, hon står för den där konstnärliga utsmyckningen. Jag har varken tålamod eller kreativt handlag för det. Men tillsammans jobbar vi bra ihop. Och resultatet blev alldeles utmärkt. En sådan fin tårta till Fars dag, har vi aldrig tidigare skådat och smakat!

94259-132


94259-133


94259-137

Två nöjda fäder.

Höstrusk

Jag har varit ute och jobbat lite i trädgården på förmiddagen. Det var så skönt! Jag vet, jag vet, jag vet! Jag är lite motvalls. Men jag tyckte det var skönt i alla fall. Med rejäla kläder och gummistövlar, tycker jag om att vara ute, en stund i alla fall. Jag jobbade med eftersatt trädgårdsarbete, lite städjobb.

När jag är inne och tittar ut, tycker jag att vädret är förskräckligt ruggigt och ruskigt. När jag inte har lämpliga kläder på mig, t ex på väg hem från jobbet måste jag hasta över bilparkeringen för att handla, då tycker jag det är vansinnigt kallt och otrevligt. Men att vara ute och jobba lite, så man håller värmen, det är behagligt. Det känns uppfriskande. Att känna höstregndroppar i ansiktet, känns som en ljuvlig ansiktsbehandling eller smekning. Och tänk så skönt det sedan är att komma in. Att komma in i den gosiga stugvärmen och känna kaffedoft; det är helt underbart.

Inte en fluga, geting eller mygga har jag träffat på. Törs sätta ner fötterna var som helst, utan att fundera på om det ligger någon orm där. Tro nu inte att jag inte tycker om sommaren. Jag tycker om alla årstider!


94259-131

Det gäller bara att ta steget ut i höstrusket. Bättre än att sitta inne och tycka det är ruskigt ute.

Kissemiss

Man blir aldrig för gammal för att lära sig något nytt.
Först nu har jag äntligen förstått innebörden av ordet kissemiss!
Det var när jag fick torka utanför Simbas låda!

94259-130

Här kommer svaret på gårdagens tävling

Rätt svar är Dan Andersson.

Inga har tagit fasta på känslan i bilderna och svarat helt rätt.
Gunsan har också gissat rätt, men även gissat på en annan person.
Sylvia gissade först rätt; hon tyckte att stämningen i bilderna påminde om hans diktning. Men sedan blev hon osäker p g a instrumenten.
Grattis till er alla tre!

Här kommer bilderna igen, denna gång med lite ord och förklaringar till.

Alla bilderna är tagna vid Luossastugan. Bild 1 och 2 är tagna på promenadvägen mellan bilvägen och själva stugan. Bild 3, 4 och 5 är tagna inne i själva stugan.


94259-124

"Jag skall gå genom tysta skyar . . . "


94259-125

"Det är något bortom bergen . . . "


94259-126

Skrivbordet beställde Dan av byns snickare för 30 kronor, när han bestämt sig för att bli författare.


94259-127

Lutan fick han i bröllopspresent av sin hustru Olga Turesson.
Olga var syster till trubaduren Gunnar Turesson.


94259-128

Det här är ju finnmarker och där var det vanligt med näverslöjd.En annan dag kommer jag att berätta lite mer om besöket där.


Nu blir det tävling

Jag satt och tittade igenom gamla semesterbilder. Då fick jag en idé till en tävling:

Vilken person söker jag?
Du får här fem ledtrådar, bilder som är hämtade från en och samma miljö. De bilderna ska förhoppningsvis leda dig fram till den person jag söker.

94259-124

94259-125

94259-126

94259-127

94259-128

Animalisk spenat?

Finns det verkligen animalisk spenat?
Det funderade jag över igår när jag skulle äta lunch och det stod så här på matsedeln: 

Vegetarisk spenat
och linssallad


94259-123

Frågor om skor

Sarah skrev till mig häromdagen och frågade om jag ville hjälpa till att sprida ut dessa frågor, så att hon kan få ett stort underlag till sin matematikuppgift. Ursäkta, Sarah, det är några dagar sedan ,men här kommer dina frågor.


"Hej Ann-Christin!

Jag går sista året på gymnasiet och ska göra en undersökning i ämnet matte. Jag undersöker kvinnors vanor när det gäller skor och jag skulle vilja ha svar från kvinnor av alla sorter. Därför undrar jag om du skulle kunna publicera dessa frågor på din blogg?

Tack på förhand!
Mvh Sarah
Jag har redan nämnt att jag går sista året på IB och det är så att det alltid är en massa interna arbeten som ska genomföras i vartenda ämne. I matte ska varje elev genomföra en statistisk undersökning om vadsomhelst, och jag hade tänkt undersöka kvinnor och mäns vanor när det gäller Skor! Det lät mycket roligare än en undersökning om män och kvinnors Ica-vanor. Jag har åtta frågor och skulle bli jätte glad om så många som möjligt skulle kunna svara på frågorna. Ni får såklart vara anonyma. Tack på förhand!

Fråga 1 : Hur gammal är Du?
Fråga 2 : Kön?
Fråga 3 : Hur många par skor har Du?
Fråga 4 : Hur många skor har Du inhandlat under Oktober månad?

Fråga 5 : Hur många märkesskor äger Du?
Fråga 6 : Hur många högklackade skor äger Du?
Fråga 7 : Hur många platta skor äger Du?
Fråga 8 : Hur många sneakers äger Du?


Tack På Förhand!

uppdatering: Vad menas med märkesskor? Märkesskor är de skorna du la lite extra på, vare sig det är pengar eller tid. Vad är märkesskor för dig?

Ni får gärna svara på kommentarsidan eller skicka dina svar till mitt bloggmail
loveforfashion1@hotmail.com


Människan är av naturen lat...

eller finns det någon annan förklaring på detta "fenomen"?

Häromdagen var jag och storhandlade på Willys i Strängnäs. Alla kunder vill tydligen ha en vagn som står nära ingången. Då behöver man inte gå så långt med den "i tomme". Så efter någon timme ser det ut så här, på den sidan som är närmast ingången.
94259-120Alla kunder vill tydligen lämna sin kundvagn så nära bilen som möjligt. Det verkar jättejobbigt att gå några extra meter med den, för på sidan närmast parkeringen ser det ut så här. Här står alla vagnarna nu. Raden blir längre och längre. Till slut får man väja för den när man kommer i sin bekväma bil.

94259-121

Handen på hjärtat - hur gör du när du ställer tillbaka kundvagnen?

Utsikt från ett fönster

Jag har en tid pratat om att fotografera utsikten från personalrummets fönster, på mitt arbete. Men ibland har jag glömt kameran hemma. Ett tag fungerade inte kameran. Förra veckan kom jag ihåg att ta med den fungerande kameran, men då var golven nybonade, så vi hade inte tillträde till personalrummet. Men idag har jag gjort det! Den här utsikten har vi alltså när vi sitter och fikar eller äter på jobbet. Idag var det ändå soligt väder, ingen Lützendimma. Dimmiga och regninga dagar ser det faktiskt ännu tråkigare ut.

94259-11794259-118

Vi hade i alla fall fint väder idag.

S som i söndag

Sovmorgon.
Sävlig Simbapromenad.
Söndagslunch.
Sval söndagspromenad.
Såg sexton sångsvanar spatsera.
Sedan stugvärmen.
Surrogatkaffestund.
Skrivbordsarbete.

94259-115


Ljus i mörkret

Så har då också vi varit och tänt ljus vid gravarna. Vi var där på eftermiddagen när skymningen föll, och såg alla ljus i mörkret. Visst är det vackert, men jag tycker det är så tungt och jobbigt.


Det har blåst kallt

Vårt hus är gammalt och vi har inte isolerat väggarna när vi har renoverat. Vi har, för det mesta, en mycket behaglig värme i huset. Det finns ett undantag. Det är när det blåser från nordost. De senaste dygnen har det blåst kraftigt, från nordost. Då känns det som om det blåser rakt in i vårt sovrum och in i mitt lilla arbetsrum. I vanliga fall sover jag med fönstret lite på glänt, men det kändes inte aktuellt de här senaste nätterna. Men det finns fördelar också. Det luktar nyvädrat, fastän jag inte har vädrat. Kläderna i garderoben känns också nyvädrade. Datorn har fått återhämta sig lite också; det är alldeles för kallt på arbetsrummet för att jag skulle kunna sitta där någon längre tid. Jag tror till och med att änglarna har haft kallt i fönstret.

94259-114