Kattastrof

Jag tänkte ta kort av våra katter Simba och Pumba idag. En annan bloggare har också en Simba, så jag ville visa hur vårt exemplar ser ut. Nu gick det inte så bra med fotograferingen. Simba var försvunnen! Han brukar rymma. Vi flyttade hit till gården för fem år sedan, men han rymmer fortfarande tillbaks till vårt gamla ställe. Jag vet inte hur vi ska göra med honom. Tips är välkomna! Nåväl, Pumba fanns i alla fall på plats.

94259-74

Nej, jag tänker inte titta upp. Jag vägrar!


94259-73

Så där! Nu har jag vänt upp huvudet! Blir det bra så?


94259-72


Okej då! Men jag öpnnar inte ögonen helt!

Kvällsbön

På bokmässan gjorde jag flera bra inköp. Ett utav dem är en diktbok av värmlänningen Gunnar Ehne. Jag vill dela med mig till er och väljer här "Kvällsböna".

Kvällsböna

Har du nôn skog
i din himmel, du Gud
Te gå i en finen kväll
En tocken där gammel skog, du vet
mä smörsôpp å kantarell

Vi hörd fôll ôm gröna änger
ôm söer mä vita ull
Musik ifrå harpas stränger
å gater gjord uttå gull

Men ja skull nock int trives
mä dä där, du Gud
Du vet ja ä blyg å rädd
Dä låter sö fint på nô vis, du Gud
å ja ä int tocken klädd

Kanske du tycker ja tarjer å fråger
men dä här ä noga för mej
Fast slepper ja unna ellbrann å plåger
ska ja ta´t sôm dä ä ôpp när dej

Men har du en skog
i nôn utkant, du Gud
vill ja gå där i ensamhet
å ly på en bäck å på fôggelsang
när dej, i all evihet


Den är så vacker, tycker jag, och den måste läsas på värmländska. Vi hade den på mammas begravning, för  ett och ett halvt år sedan. Kantorn hade bott i Värmland, så hon kunde läsa den precis rätt. Nu avslutar jag, för nu kommer tårarna.


Bokmässan

Nu har vi alltså varit på Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg. Vi åkte bil till Göteborg i fredags. Jag hade sovit väldigt dåligt natten innan, så jag var oerhört trött när vi åkte. Jag har många gånger sagt, att jag inte tror, att jag skulle kunna somna vid ratten, men då trodde jag det. Stackars Lovisa, hon kunde inte koppla av och sova. Vägen till Göteborg, E 20, är under all kritik. Den har, till stora delar, samma standard som en riksväg. Det är samma standard som E 18 hade för ca trettio år sedan! Nåväl, efter lite mat och någon extra paus så var vi framme. Vi bodde på ett hotell i Surte. Jag var sent ute med bokning, så allt var fullbokat inne i Göteborg. Bussförbindelserna mellan Surte och Göteborg fungerade smidigt, så det var inga problem.

På lördagens morgon vaknade jag med en fruktansvärd huvudvvärk. Det var nästan migrän och jag mådde illa. Men jag lyckades komma i gång och fick även i mig frukost. Jag hade inga huvudvärkstabletter med mig, men lyckades få från hotellet och huvudvärken försvann. Skönt! Tänk om jag hade fått tillbringa helgen i sängen på hotellet i stället för på mässan. Så kom vi då iväg in till sta´n och tog spårvagn ut till mässområdet. Där var det oerhört långa köer, men vi klarade även det. Ganska snart insåg vi att mässan var välbesökt. Vi försökte lägga upp rutten, men förirrade oss snabbt i väg i bokdjungeln. När vi var på övervåningen, så var det så lätt att upptäcka strukturen.
94259-65

Bokmässan lite grann från ovan.

Timmarna gick fort och pengarna försvann lika fort. Vi handlade en del böcker. Jag tittade också efter böcker och annat undervisningsmaterial till mitt jobb.

På kvällen var vi ut och åt middag tillsammans med Evelina, min systerdotter och tillika Lovisas kusin. Vi svullade på ordentligt med mat och därefter kaffe och bakverk.


94259-69

Kusinerna genomför först den traditionella "skedseden".


94259-68

Därefter intagande ett mangobakverk med sås. Eller var det kanske senap och ketchup?

Proppmätta återvänder vi till hotellet. Där lägger vi upp dagens skörd av inhandlade böcker.

94259-70

Uppackning på hotellet. De här böckerna köpte jag på lördagen. Nya läsglasögon också!

På söndagens morgon var vi igång tidigare. Jag hade ingen huvudvärk och inte ens ont i magen från gårdagens kvällsäventyr. Vi besökte mässan också denna dag.  Och idag var det ett alldeles speciellt besök vi skulle göra. Vi sökte upp
Nalle! Det var så roligt att få träffa henne "på riktigt"! Vi kände igen varandra från bloggbilder, behövdes ingen knapphålsnejlika. Av Nalle köpte jag en helt underbar diktbok och så en urgullig barnbok. Barnboken heter "Berättelsen om Lillebror Krokodil" och är på rim samt försedd med Nalles egna bilder också. Diktbokens första dikt gav mig direkt en tårfylld blick.

Utöver Nalle så såg vi andra författare och kändisar: Fredrik Lindström, Jan Guillou, Liza Marklund, Mia Törnblom, Henning Mankell, Sören & Anders, Åke Edwardsson, Jan Mårtensson, Herman Lindqvist, Sofia Åkerman, Eva Funck, Lill Lindfors, Margareta Strömstedt, Lotta Gröning, Kajsa Ingemarsson m fl.

En mycket lyckad helg. Lovisa säger att vi har börjat med en ny tradition; vi ska göra årliga besök på mässan.
94259-67

Från tanke till handling

Jag har så många gånger tänkt åka till Göteborg, på Bok- och Biblioteksmässan. Men det har alltid stannat vid tanken. En gång, för tre - fyra år sedan, var det riktigt nära. Då anmälde jag mig till en bussresa dit. Det hela anordnades av facket. Jag minns att många andra saker skulle ske just den helgen, men jag tackade nej, eftersom jag skulle resa då. Sedan visade det sig att bussresan blev inställd p g a för få anmälda. Ingen bokmässa , inget annat heller eftersom jag tackat nej till andra aktiviteter.

Varje år hör man inslag på radion från mässan.
Varje år ser man inslag på TV-nyheterna från mässan.
Varje år har jag önskat att jag var där.

I år ska jag vara där. Lovisa, min dotter, ville så gärna att vi skulle åka dit. Så nu ska det äntligen ske.
I år stannar det inte bara vid tanken.
I år blir det också handling. Ja, frestelsen blir stor att handla mycket böcker.

Puss och kram och tid

Vissa dagar funderar jag verkligen över hur jag använder min tid. Idag är en sådan viss dag. Min dag började 05.20 och vid 23-tiden kommer jag nog i säng. Det är många timmar som jag borde använda på bästa sätt. Hur har då min dag sett ut? Jag var på jobbet strax före 07.30. Det brukar jag vara, men just idag var det ett möte på morgonen. Mötet var helt OK, men drog ut på tiden. När jag sedan skulle förflytta mig, var jag tvungen att ta bilen istället för att få en tiominuterspromenad. Promenaden är värdefull, så det var synd att missa den. Därefter hade jag lektioner fram till lunch. Jag är lärare i svenska för invandrare. Tiden jag tillbringar med mina elever är mycket värdefull, varje sekund. Det är fantastiskt att få möta dessa människor. Det känns som en gåva att få dela tid med dem. I min grupp har jag 13 elever och de kommer från Somalia, Afghanistan, Thailand, Libanon, Eritrea, Etiopien samt Angola. Människoöden från dessa länder möts i ett rum, och jag är med i mötet. Jag har eleverna måndag - onsdag, varje vecka. Idag är det onsdag och det betyder att vi inte ses igen förrän på måndag. När vi skiljs åt efter lektionerna, så får jag, av de flesta eleverna, kram eller kindpuss. Hur många får det på sitt arbete? Ja, många som jobbar med barn förstås, men kanske inte så många andra.

På eftermiddagen har vi suttit i möte. Det är ju inte alla gånger, jag tycker att sådan tid känns värdefull. Efter mötet var jag tvungen att uträtta några viktiga ärenden; viktiga för andra men inte för mig. Sedan for jag iväg för att hämta sonen. Jag hämtade honom från bussen och vi åkte hem. Den stunden tycker jag om, stunden när man precis har kommit hem. Men nu var det i princip bara att vända om. Sonen skulle till fotbollsträning. Vi åkte in till Malmköping igen och jag lämnade av honom och åkte hem igen. Så började jag med maten. Men innan den var klar, så var träningen avslutad och sonen ringde och ville bli hämtad. Jag stängde av ugnen och spisen och åkte igen in till Malmköping. Ett ärende till uträttades samtidigt. Så åkte vi då hem, för tredje gången idag. På med spisen och ugnen igen och jag fortsatte med maten. Så var det då dags att äntligen äta och klockan hade hunnit bli halv nio. Disk och kvällskaffe till Aktuellt. Lämnade bilen hos den lokale bilreparatören. Satte mig vid datorn och skrev detta. Och nu är klockan över elva. Hur många av dagens timmar var värdefull tid? Hur många av dagens timmar skulle jag vilja ha använt på annat sätt? I morgon är en ny dag med nya obrukade timmar!


Mot ljusare tider

Jag vet att du inte tycker som jag, att du i stället tycker tvärt om, men låt mig förklara!

På vår mark har vi fått hjälp med gallring. Vissa utvalda träd får stå kvar, andra har tagits bort. Resultatet blev att mera ljus släpps in, något vi speciellt kommer att uppskatta i höst och i vinter. Jag visar här några Före- och Efterbilder:
                                                                               


94259-5994259-60


94259-61


94259-62


I valet och kvalet

Idag är det många beslut som ska tas. Vi är tre i familjen som ska rösta. Dottern är 19 år och förstagångsväljare, sonen är 17 år och får stå över. Däremot har han fotbollsmatch i Malmköping idag. Det är vår  "tur" att ta hand om kioskförsäljningen. Vi tänkte att vi åker ju ändå så mycket, så vi kanske kan reducera till bara en resa i dag. Rösta ska vi också göra inne i Malmköping. Det blev mycket att ta ställning till:

Vem ska stå i kiosken? Det är ju onödigt att vi står där tre personer, när det finns mycket att göra hemma.
Ska vi rösta före eller efter matchen?
Hur dags ska maten vara klar?
Kan vi åka i en bil och bara göra en resa? Ja, men då blir vi ju alla kvar under hela eftermiddagen.
Kan någon ta cykeln? Jag kan tänka mig det, men inte dottern.

Efter slutdebatten var programmet fastslaget till att se ut så här:

Efter maten åker maken och dottern in för att se på matchen och göra affärer i kiosken.
Jag ska åka in senare på min cykel (min vanliga alltså, inte den nya spinningcykeln).
Tillsammans ska vi sen gå till vallolkalen för att rösta.


Tekniskt snille

Idag ska jag tvätta. Jag har inte gjort det på några dagar och då ser det ut så här i tvättstugan! Vi har tre tvättkorgar och sorterar efter tvättemperatur. Men det är överfullt nästan jämt!


94259-58

Man kan tro att här bor tio personer, men vi är faktiskt bara fyra i familjen. Men det verkar som om tvättmaskinen är så tekniskt avancerad, så det bara är jag som begriper mig på den. För till 99% är det jag som kör i gång maskinen. Jag är nog ett tekniskt snille!

Ankitankarbilligare

 I går när jag tankade bilen, så kostade bensinen 10:82 kronor. Det är dyrt, men ändå mycket billigare än under försommaren. Då var priset uppe i nästan 13 kronor/litern. Jag är så gammal, så jag minns när priset var under en krona! På pumpen satt en visare, som gick runt och plingade för varje varv.94259-57

Dramatik i Stockholm

Kungliga hufvudstaden fick besök av oss i den gångna helgen. Sent på lördageftermiddag åkte vi. Vi hann precis springa från parkeringen, installera oss på hotellet, byta om och vara i tid På Dramaten.

94259-54

Här står jag och Lennart på trappan till Dramaten. Det är inte min snusdosa!
(Klänningen och halsbandet har jag berättat om tidigare. Ni som läste min sommarföljetong "Hemlig resa", känner till den historien.)

Vi såg Shakespeares Macbeth. En imponerande föreställning med många duktiga skådespelare: Reine Brynolfsson, Lena Endre, Börja Ahlstedt, Per Mattsson, Hans Klinga m fl. Jag har faktiskt aldrig varit på Dramaten tidigare och det här besöket gav mersmak.

Efter föreställningen gick vi ut och åt och kände på folkvimlet en lördagkväll. Vi promenerade till hotellet på Östermalm. Hotellet var litet och mysigt, en riktig pärla, som passande nog heter Pärlan Hotell.

På morgonen åt vi frukost och tog gott om tid på oss, så där som man bara kan göra när man är riktigt ledig. Sedan gick vi ut på sta´n. Ett fantastiskt sommarväder mötte oss där ute. Vi strosade runt lite och tittade på kläder bl a. Mitt impulsköp resulterade i två fina halsband från Indiska. Vi åt också lunch där.
Sedan var det dags för det egentliga ärendet vi hade till Stockholm. Vi åkte till Sollentuna och besökte mässan Cykel 2006. (Lennart har en cykelbutik, det kan förklara vårt ärende.)

94259-56
 
En härlig cykel med både nostalgi och nytt roligt blommönster. Crescent.

Mitt andra impulsköp den här dagen: en spinningcykel! Vi har länge pratat om att vi borde ha en hemma. Jag har gått på spinning och tycker det är roligt, men det är så svårt att få det att passa i tid. Och nu fick jag syn på en och blev så förtjust i den.

94259-55

Lovisa provar spinningcykeln, men har inte direkt så lämpliga kläder för ändamålet.
Lennart står bredvid ( ni kan se hans fötter ) och funderar hur vi ska få in den i bilen.

Vi fick till slut in cykeln i bilen och kunde bege oss hem. En härlig helg i Stockholm, kort men bred.

Kompissamtal från A till Ö

Hon kom som en bris en tidig septemberkväll och hon hade väskan i en läderrem över axeln. I den andra handen höll hon sin mobil och hon pratade samtidigt som hon svepte fram över gårdsplanen, så löven virvlade runt hennes sandalprydda fötter. Hon hade som vanligt bråttom men passade på att besöka mig i ca en timme, när hon ändå var i mina trakter. Jag lagade mat och plockade ur diskmaskinen samtidigt som vi pratade med varandra. Vi pratade om ...
ansvar
barn
cyklar
diskmaskiner
egon
fastighetsmarknaden
gråt
husrenovering
IKEA-besök
jobb
kärlek
lägenheter
möbler
nattsömn
otrohet
pengar
querela
relationer
stress
telefonsamtal
undervisning
vägarbete
x
ytlighet
zelot
ångest
äktenskap  och
ömhetsbevis

Rätt svar

Här kommer facit  till gårdagens litteraturfråga:

    Boktitel och författare

1.  Kungsholmsmorden -                    Lars Bill Lundholm


2.  Blocket -                                            Karin Wahlberg

3.  Mannen under trappan -                Marie Hermansson

4.  Den inre kretsen -                           Marie Jungstedt

5.  Skam -                                              Karin Alvtegen

6.  Det blod som spillts -                    Åsa Larsson

7.  Små citroner gula -                        Kajsa Ingemarsson

8.  Olycksfågeln -                                  Camilla Läckberg

9.  Paria -                                                Björn Hellberg


SolSkuggan lyckades få till 7 rätt! Helt suveränt! GRATTIS!


Tävling i svensk litteratur

"Han kom som ett yrväder en aprilafton och hade ett höganäskrus i en svångrem om halsen." Ja, så börjar ju Strindbergs Hemsöborna. Selma Lagerlöf började Gösta Berlings saga så här: "Äntligen stod prästen i predikstolen". De här citaten är kanske några av den svenska litteraturens mest kända romaninledningar.

Jag har funderat på det som skrivs i dag. Vilka av dagens författare kommer man att minnas om 50 eller 100 år? Finns det då några klassiska romaninledningar som många känner till?

Så kom min idé till en litteraturtävling på min blogg: Jag har i min bokhylla tagit fram 9 böcker. Alla är skrivna av svenska författare. Alla är nya, eller ganska nya (utgivna åren 2003-2006). Jag citerar inledningen och du ska gissa vilken bok det är!

Bok 1: "Olivia Knutsson stod i sin våning på Kungsholms Strand och blickade ut över Karlbergskanalen."

Bok 2: "Det var i det ögonblick då Jan Bodén rätade upp sig med en tung kasse i var hand som han första gången märkte att han vinglade till."

Bok 3: "Det var alldeles i gryningen. Ett tunt dis svävade över åkrarna och i dunklet smälte skogens träd ihop till en sammanhängande, kompakt yta, likt en teaterkuliss."

Bok 4: "På långt håll syntes endast ett svagt ljussken. Igors Bleidelis upptäckte det i sin kikare när det estniska lastfartyget passerade piren på väg ut ur Visby hamn."

Bok 5: "Jag försäkrar på heder och samvete att jag i min läkargärning skall sträva efter att tjäna mina medmänniskor med humanitet och vördnad för livet som rättesnöre."

Bok 6: "Jag ligger på sidan på kökssoffan. Kan omöjligt sova. Så här mitt i sommaren är nätterna blekljusa och lämnar en ingen ro."

Bok 7: "Det var inte första gången någon tog henne på brösten."

Bok 8: "Vårsolen sken in genom fönstren på Tanumshede polisstation och avslöjade obarmhärtigt smutsen på rutorna."

Bok 9: "Missbruket hade bestulit honom på så mycket: år, livskvalitet, normalt beteende - i vissa klara stunder kunde han reflektera över allt han gått miste om."

Nu har du lite att göra i helgen: leta bland dina böcker, fråga grannen, ring en vän, gå till biblioteket m m.
Du har hela helgen på dig att fixa till det här. Jag ska besöka Kungliga Hufvudstaden och återkommer med rätt svar efter helgen.

Lycka till!En blogganka på Ankis blogg

Så tokigt det blev i mitt förra inlägg! Till min fina bild, så skrev jag "Det är vackrast när det skymmer". Johannapanna höll med och skrev också  "Eller när det dagas".
Jag visade den fina bilden för min man. Han sa:  "Den där bilden tog ju jag! Det var en morgon när det var så vackert. Jag var på väg ut till bilen, men gick tillbaka in bara för att hämta kameran och fotografera."

När det blir fel i tidningen, kallar man det för tidningsanka. När det blir fel i bloggen, måste det ju vara en blogganka.

94259-52

När morgonen gryr.

Foto: Lennart

Ett substantiv på fyra bokstäver

Nej, vi ska inte lösa Melodikrysset nu (men gärna i morgon). Ordet jag söker är ett begrepp som sammanfattar det jag ska skriva om.

1. I går när jag åkte till jobbet, så åkte jag ifrån mina vänner sandalerna.

94259-49

De fick bli kvar hemma. De fick står där och se på hur jag ratade dem och istället valde ett annat par.
De fick stå där hela dagen, ensamma, övergivna, tomma och utan mänsklig värme från mina fötter.

94259-51


De här valde jag istället. Inte nog med att jag tog sådana skor, jag tog också på mig ett par tunna sockor. (Ser du? Jag har björkfrön på dörrmattan, de följer med skorna ideligen.)

2. I natt har vi frusit i sovrummet. Myggfönstret sitter i och vi använder bara påslakan. Men i kväll ska vi ta fram täckena. Fönstret kan vara öppet, men bara lite på glänt.

3. I dag har det varit ca 10 grader, ute alltså. Det har blåst och det har regnat.

4. Gulbruna löv har dansat ringdans runt vårdträdet på gården.

5. Tofsviporna har samlats på en åker. Det är samma åker som de  kom till i mars månad. Nu ser det ut som om de planerar någon slags gruppresa.

6. Äpplena dunsar i marken. Rådjuren kommer fram och förser sig med "äppelmos".

7. Precis när jag på kvällen tänker ta mig en promenad, så har det redan hunnit bli mörkt.

De här listan skulle kunna göras längre, men det behövs inte. De sammanfattas av det där ordet, ett substantiv på fyra bokstäver: HÖST.

94259-52

"Det är vackrast när det skymmer."


Ingen doktorshatt

94259-32

Jag har i ett tidigare inlägg, närmare bestämt 16 augusti, berättat om flyttbestyr och den användbara pirran / säckkärran.  Då trodde jag, att jag hade en aning om var man säger pirra respektive säckkärra. Jag planerade att doktorera i ämnet, men ville först ha hjälp från er läsare. Tack, alla ni som kom med bidrag! Ju fler bidrag jag fick in, desto mer övertygad blev jag om att min teori skulle hålla. Andra benämningar jag fick som bidrag var magsinkärra , samt dialektala varianter av säckkära som säckakärra och säckakarra (Skåne).
Teorin: säckkärra sägs det allmänt i landet. I Stockholm med omnejd, t ex Södermanland, säger man pirra.

Jag kände mig helt övertygad, och skulle hem från jobbet och doktorera i ämnet. Men precis innan jag skulle åka hem, så träffade jag på en man, som omkullkastade min teori helt. Han var från Småland och han kallade kärran för pirra. Säckkärra, kände han också till, men tyckte att de två kärrorna var konstruerade olika. Han pratade också om i vilka sammanhang de olika hjälpmedlen användes. Han sa bl a så här: "När man kör öl, så använder man sig av en pirra." Min replik till honom löd då: "Ja, men det måste i så fall vara en birrapirra."


Ensamstående, hemlös trebarnsmamma

Ja, det visste jag inte först när jag såg henne, att hon var. Jag såg henne promenera i trakterna i lördags. Plötsligt var hon fram till vår veranda och hälsade på. Se´n såg jag henne inte mer den dagen. På kvällen tog jag och Lovisa en promenad. Vi hade egentligen tänkt leta kantareller, men det blev så fort mörkt. Plötsligt när vi gick där i skymningen, fick vi se något röra sig. Ett djur, eller två? Nej, det var faktiskt tre ljuvliga små vildkattungar. Då förstod jag vem som var mamma till dem. Vilka lättfångade byten, de måste vara, när de bor i en buske bara! En av de söta ungarna finns på bild på Lovisas blogg. Gå in och titta!

Dags för förändring

Dags för lite förändringar! När vi gjorde i ordning min blogg, var vi snabbt ut och tog en bild i trädgården. Den kan jag ha "så länge", sa vi då. Och naturligtvis har den varit kvar, i sex veckor faktiskt. När vi flyttade hit till gården, för fem år sedan, var det vissa saker vi inte visste var vi skulle göra av. Vi ställde in dem i uthusen; det kan stå här "så länge", sa vi även då. "Så länge", har en benägenhet här hemma hos oss att bli väldigt länge. Nåväl, nu tyckte jag det var dags för förändring. September månad har gjort sitt intåg, temperaturen har sjunkit något. Jag kände att jag inte kunde stå kvar i kryddträdgården, med stövlar och ett par sketna shorts på mig. Sagt och gjort. Vi tog bort bilden och ersatte den med en badbild istället. Att bada känns lyxigt och mysigt till hösten. Jag kan inte se att förändringen är genomförd, men fick precis veta att SolSkuggan sett min nya bild. Så det rättar väl till sig så småningom. Designen är också ändrad, undrar just när det syns?


September - äppelkaketid

94259-47


Nu har äppelkaketiden kommit. På eftermiddagen var jag ut och plockade nedfallna äpplen, tog fram mitt bästa recept och slängde ihop en äppelkaka. Den är inte bara god, den är jätteenkel att göra också. Jag delar gärna med mig, så kan du också få en bit till kvällskaffet!

6 dl mjöl
3 dl socker
5 tsk bakpulver
> 3 dl mjölk
1 msk vaniljsocker
6 - 7 äpplen
1 dl smör (< 100 g )
socker och kanel

Häll ut smeten i formen ( t ex en liten långpanna ).
Varva äppelklyftorna, strö på sockret och kanelen och häll till sist över det smälta smöret.  180 grader.


94259-48
Bokutmaningen

Lovisa gav mig utmaningen om böcker. Här kommer mitt resultat:

1. En bok som förändrade ditt liv?
    Den första läseboken, för när man lärt sig läsa så öppnas en helt ny värld.
2. En bok du läst mer än en gång?
    Ja, det är flera. Men "Vår kokbok" från 1975 är flitigt använd.
3. En bok du skulle vilja ha med dig på en öde ö?
    Det får nog bli "Att öppna inre dörrar" av Eileen Caddy. Det är en årsdagbok med råd för daglig andlig
    tillväxt och utveckling.
4. En bok som fick dig att skratta?
   
Jag läser mest romaner och deckare, och de är ju oftast inte så roliga så man skrattar. Jo, nu kommer
    jag ihåg en rolig roman: "En hon-djävuls liv och lustar" av Fay Weldon. Annars är det ju väldigt kul att
    läsa om pärlor och grodor hämtade från uppsatser m m.
5. En bok som fick dig att gråta?
   
Det är däremot många. Jag engagerar mig djupt i personerna jag läser om, och gråter både när de är
    lyckliga och när de får sorg. Den bok som jag storgrät rakt igenom var en bok av den amerikanske
    läkaren Bernie Siegel. Han har väl skrivit tre liknande och den jag läste heter "Kärlek, tro och helande"
    Den ingick som kurslitteratur och vi skulle tränga in i den med hjälp av instuderingsfrågor. Det blev så
    jobbigt. Annars brukar jag snabbt ögna igenom det som griper mig mest, men här var jag tvungen att
    jobba mig igenom frågorna.
6. En bok du önskar hade skrivits?
    
Ja, en större ordbok. En som SAOL men med förklaringar, synonymer, etymologi och allt om orden.
    Men, det är klart, den blir nog tjock då.
7. En bok som inte borde skrivits?
    Det finns ju en del kränkande böcker, t ex när man skriver om ekonomi, lite enklare, och då vänder sig
    särskilt till kvinnor! 
8. En bok du just nu läser?
    Jag har precis börjat med "Olycksfågeln" av Camilla Läckberg.
9. En bok du tänkt läsa?
    Bibeln, har jag många gånger tänkt läsa, från början till slut.


Jag ska skicka den här utmaningen vidare, men jag vet att mina "vanliga bloggarvänner" har haft den.
Därför skickar jag den till några ungdomar istället.
Jag skickar den till
Hanna.
Jag skickar den till The Dude.