Uppehåll

Det kommer att bli blogguppehåll en stund.
Under tiden kan du roa dig med att trycka på röstknappen. Om du vill kan du också leta upp mig där och skriva betyg eller recension. Ha det!

                                         
BloggRegistret.se

Efternamn

När jag såg på TV igår, såg jag en tjej som heter Elin Buss. Det roliga var, att hon är cyklist. Tänk dig presentationen: "Jag är cyklist och heter Buss."
Jag känner också till en byggmästare som heter Ruin. Vem törs anlita honom?
En man som heter Ruus arbetar med nykterhetsfrågor. Hur trovärdig är han?

Kan du ge fler exempel?  

                                 
                                                         BloggRegistret.se
                                                                                                                


Tagen


51505-1132

Jag har blivit tagen av min bloggvän
Nalle. De, som blir tagna, ska skicka den vidare till fyra andra bloggare som inspirerar.

Jag skickar vidare till:

Ella: Hon kan verkligen skriva. Att läsa hennes blogg är som att läsa en roman; man väntar på nästa kapitel. Just nu har hon lagt ut början på en novell.

Kersti: På hennes blogg är det lugnt och trivsamt. Där finns fina bilder och något klokt att fundera vidare på.

Nicoline: Hon kan också skriva på ett mycket spännande sätt. På hennes blogg andas mystik, tycker jag.

Clara: Jag har nyligen upptäckt Claras linneskåp. Hon tar fantastiskt fina bilder

Jag leker Gud

Jag leker Gud.
Jag bestämmer vem som får växa sig stark.
Jag bestämmer vem som får leva.
Du är liten och tanig. Du får inte leva längre.
Du är angripen av någon sjukdom. Dig tar jag bort.
Du är stor och stark och tar för dig. Du får vara kvar i livet.
Jag är hård i mina beslut.
Jag låter de leva, som jag tror på.
Jag gallrar morötter.  
BloggRegistret.se

Vi är som körsbär

Häromkvällen när vi var hos goda vänner, pratade de om sitt körsbärsträd. För 25 år sedan gav det mycket bär. Då var bären söta och fasta i köttet. Därefter har det varit dåligt. Men i år är det dags igen för ett rikligt skördeår. Men i år är bären sura och med löst kött. "Det har blivit en annan sort", sa de. Men jag jämförde med oss, vi är alla i femtioårsåldern: För 25 år sedan var vi också söta och fasta i köttet.

                                                                          
BloggRegistret.se

Skogspromenaden

Jag har tagit min morgonpromenad i skogen.
Där tänker jag så bra.
Jag vandrar och mina tankar vandrar också.
Många idéer får jag.

image409

Många beslut fattas.

Jag tycker att vandrande är mitt bästa tillstånd.

image411

Det är här jag passar bäst.
Ensam i skogen. 
BloggRegistret.se

Min blogg fyller år

Idag är det exakt ett år sedan min blogg skapades.
Jag har skrivit 254 inlägg och lagt in 407 bilder. Till detta har jag fått 2139 kommentarer.
Att blogga blev mycket roligare än jag hade föreställt mig.
Tack alla mina bloggvänner, kommentatorer och övriga läsare!

image408


BloggRegistret.se

En bra söndag

En bra söndag.
Vackert väder - så där lagom varmt så jag klarade av att jobba ute hela dagen.
Ingen matlagning - Lovisa hade fest här hemma i går; vi åt goda rester i dag.

Matsalsmöblemang

Jag har tidigare berättat att jag länge varit på jakt efter matsalsmöbler. Inte så att mina gamla rymde, så jag fick ut och jaga dem, utan jag har helt enkelt aldrig haft några som passar ihop med övriga möbler i "Salen". Jag har letat på Blocket, läst tidningsannonser, gått på auktion och i antikaffärer. Men jag har alltså inte hittat något passande. Det måste kännas rätt, inte bara ganska så bra.

En lördag i maj kom jag sent på att jag inte tagit in tidningen. När jag så hämtat den och började läsa, fick jag syn på en annons med matbord och stolar. Tänkte att jag skulle ringa, men klockan var redan mellan tolv och ett, så jag trodde att det var för sent. Det gäller ju att snabbt vara på hugget om man ska lyckas. Men jag ringde ändå. Måste ju våga chansa lite också.

Möblerna fanns kvar och en annan presumtiv kund var intresserad. Nu var det så tokigt att säljaren skulle åka bort, så jag kunde inte komma direkt och titta på möblerna. Men vi kunde hålla lite telefonkontakt under tiden. Jag fick senare på dagen veta att den förste intressenten bjöd på möblerna direkt utan att se dem. Jag chansade också och bjöd över. De såg ju OK ut på den lilla bilden i annonsen.

Nästa dag fick jag veta att möblerna skulle bli mina. Vi åkte iväg till grannstaden, hyrde kärra och letade oss fram i villakvarteren. Där i en garageöppning såg jag nu möblerna för första gången. Jag blev positivt överraskad. De var mycket finare än vad jag kunnat se på bilden. Dessutom hade jag inte tänkt på att det var ett bord med utdragsskivor och inte iläggsskivor. Det var det jag helst ville ha; mycket bättre att ha skivorna på plats och bara dra ut dem vid behov. Om det är iläggsskivor, så måste ju de förvaras någonstans också.

Säljaren berättade att han undrade varför ingen ringde på hela förmiddagen. Så vid middagsdraget kom han på att han i annonsen uppgett mobilnumret, men han hade inte slagit på mobilen. Tack vare detta lilla "missöde" blev jag äntligen ägare till dessa möbler.

image405

Jättefult tyg som jag ska byta ut.

image406

En av stolarna har förmodligen originalklädseln på.

image407

Fint arbetade detaljer på stolarna som faktiskt är åtta till antalet.

Jag känner mig rik

Den här tiden känner jag mig rik. När det blir dags att göra mat, är det bara att gå ut och hämta in en del av det man behöver.

image404

P.S. Jag var tvungen att låta potatisen var tyngd för sallad och dill, annars hade de blåst bort i gårdagens blåsväder.

Mannen på taket

Har ni sett Mannen på taket eller Svindlande höjder?  Det har jag.

image402

Det är dags för uthusen att bli renoverade. Här börjas det med byte av tegel på magasinet.
Jag får nästan svindel av att bara gå nere på marken och vara orolig för herrarna som är på taket.


Kyrkbuketten

I söndags var jag inte till kyrkan. Det tillhör ovanligheten att jag går till kyrkan. Men när jag väl är där tycker jag om att vara där. Det finns mycket vackert att se på inne i kyrkan och det ger en sådan total avkoppling att sitta där. Själva predikningarna är ju så korta, så man riskerar knappast att somna till. Annat var det förr. Då varade högmässan i flera timmar och många, som aldrig satt stilla för övrigt, somnade där.

Kvinnorna plockade innan kyrkbesöket en liten bukett med starka, väldoftande örter. Den buketten luktade de på lite då och då för att kunna hålla sig vakna. Sju olika örter ingick i kyrkbuketten.
 
När jag läst om denna bukett, så har jag hittat några variationer på innehåll. Men det kanske var så att man kunde ta lite olika, beroende på växtplatser med mera.

Hemma i min trädgård har jag planterat sådana växter som ingick i buketten. Jag har planterat dem i en cirkel runt en gammal slipsten. Tyvärr har det buskat till sig, så du kan inte få se de sju från ovan, vilket man kunde när de var nyplanterade. Men jag ska presentera de olika växterna.

(Klicka på bilderna om du vill se dem större)KrusmyntaKungsmynta/ OreganoÅbroddLuktsalvia / bondsalvia / svenska salvia / balsamblad / bibelblad / psalmboksblad
Ja, den har många olika namn. Man kunde alltså ta ett blad och lägga i bibeln eller psalmboken också.IsopTimjanLavendel


Citronmeliss, som också kallas Hjärtansfröjd, nämns många gånger. Den har jag också. Men den har jag ingen fin bild av. Den är helt underbar med sin friska citrondoft.


Rätt svar kommer nu

Blåeld har flera personer gissat på. Men det är faktiskt fel. Rätt svar är Isop.

Grattis till
Ronja, som har svarat rätt.

Vilken överraskning!

image390

Idag firar vi 25 år. Det är exakt på dagen 25 år sedan jag och min man träffades första gången. Ja, att han då inte var min  man, har du väl redan räknat ut.

Inför helgen hade jag städat lite extra, tagit in rosor från trädgården och planerat något extra gott att äta. Jag undrade om min man skulle komma ihåg dagen. Och om han kom ihåg, vad skulle det då bli? Kanske en present eller en blomma av något slag. Det var ju evigheter sedan, jag minns faktiskt inte när jag fick det senast. På lördagens eftermiddag när han kom hem, så var jag lite sen med maten. Mannen hade ett förslag på att om vi bara åt lite lätt då, så kunde vi gå ut och äta senare mot kvällen. Ja, vilket trevligt förslag! Han kom alltså ihåg dagen! Visserligen var det en dag för tidigt, men det passar ju mycket bättre att gå ut på restaurang en lördagkväll än en söndagkväll. Vi brukar äta ute när vi är borta på semester, men för övrigt nästan aldrig.

Vi var ute och jobbade en stund i trädgården, så det blev ganska sent innan vi var duschade och ombytta. Jag kollade lite på nätet om restaurangernas öppettider. I Malmköping finns ett ställe som har öppet till 23 på lördagar.
Glada i hågen åkte vi dit, men det visade sig att de stänger köket mycket tidigare. Vi hade ju ingen lust att strunta i det hela och bara åka hem direkt, för nu hade vi blivit rejält hungriga. Vi enades om att åka till Flen. Där vet jag en pizzeria/restaurang som har öppet länge.

Det var trevligt där och vi åt mycket och mycket god mat. Under måltiden utspelades följande dialog.
Hustrun: Tänk, att 25 år går så fort.
Mannen: Ja, just det. Det är väl ungefär vid den här tiden.
Hustrun: Men, det är ju nu! I morgon är det ju den 15 juli! Det är väl därför vi sitter här nu???
RIDÅ!

Vilken överraskning! Mannen överraskade mig, men blev väl minst sagt lika överraskad själv, när han fick veta vad det var för dag!

image392

Betänketid

Jag avslöjar inte än vilken växt jag hade bild på i föregående inlägg. Jag har fått några svar, men vill gärna ha in flera!

Gissa växten!

Eftersom jag är inne på temat växter, får ni idag en växt, från min trädgård, som ni ska gissa namnet på.
Alltså: Vad heter växten?

image388

Jag kom på att fler kan gissa om man mailar svaret. Annars ser man ju vad andra redan har svarat.

Så maila svaret till 
anki-stenstrom@hotmail.com


Trädgårdsnattviol

I går hade jag en bild av den vilda nattviolen. I trädgården har jag en växt, som kallas trädgårdsnattviol. Latinska namnet är Hésperis mátronalis. Den blommar vid midsommartid och frösår sig själv.

image386


image387 
Närbild

Här kan du läsa mer om trädgårdsnattviolen.

Kaffekorgen

Efter en grå och regnig dag har det nu blivit soligt och fint. Får se hur länge det varar?!
Jag håller på att göra i ordning en kaffekorg, för att sedan åka till Barva och lyssna på Mats Bergmans. Har jag tur kanske jag får dansa någon dans också.

image382

Det är min svärmor som har målat korgen.

image384

På ena sidan vindor...

image383

och på den andra sidan rödklöver.

image385

Det är jag som har satt i resårbandet, för att hålla kaffetermosen på plats. Ska kanske ta patent på den smarta uppfinningen?!

Orkidéer

Här kommer bilderna från gårdagens morgonpromenad.

94259-377

Jungfru Marie nycklar som man känner igen på de prickiga bladen.

image380


94259-379

Nattviol som är så oansenlig att den kan vara svår att se, men som har en helt underbar doft.

Handlingskraft

Ibland blir jag så arg på mig själv, att jag inte tar tag i vissa saker. Men i vardagens "idiotrace", som jag brukar kalla det, är det lätt att tycka att vissa saker kan man ta sen.  Förra veckan ordnade jag en sak, som jag tänkt göra i flera år. Och hur lång tid tog det att göra det? Jo, ca trettio sekunder. Jag behövde bara skriva och skicka ett mail, så var saken ordnad. Trettio sekunder, och jag som har tänkt ordna det så länge! Det var ingenting obehagligt, inget besvärligt så, bara att jag tyckt: jag hinner inte nu - det är så mycket annat - jag tar det en annan dag.

I går tog jag också itu med flera sådana saker. En sak som jag nästan trodde var omöjlig att göra, ordnade jag under eftermiddagen och kvällen. När väl det blev gjort, så rullade en massa andra saker också på, som dominobrickor.

Så skönt! Jag kände mig riktigt nöjd med mig själv i går kväll.

Det var inte alls det här jag hade tänkt skriva. Jag skulle i stället visa upp fina blommor från min morgonpromenad. Men det gick inte att få fram några bilder till bloggen. Men det går väl en annan dag.

Mera Skottland

Fortsätter här att berätta lite mera om vår Skottlandsresa.

Nästa dags förmiddag undersökte vi Balloch vid National Park Gateway Centre. Lyckades även bli förtjust i ett par vandrarkängor, som jag såg i ett skyltfönster. In och provade och köpte dem. Inte nog med att de var mycket sköna och behagliga; de var dessutom snygga och även billiga. Jag behöll dem på och gick i dem hela dagen.

Vi 13-tiden tog vi en buss som gick till Inverary. En riktigt fint tur, blev det. Uppför berg och ned i dalgångar. Det började likna de svenska fjällen men samtidigt var vegetationen ungefär som i södra Sverige, d v s lövskog bestående av bl a bok och ek. Och så mängder av rhododendron i fritt tillstånd. Det hade vi sett tidigare också.
Besöket på Inverary Castle har jag tidigare berättat om. Jag kan väl tillägga att vi drack te och åt hembakade scones där också. Hela den lilla byn var mycket charmig. Vi åkte "hem" först mot kvällningen, efter att ha ätit en god middag där i byn.

image371      Vi bodde här, på The Tullie Inn. 
www.maclay.com


Dagen därpå lämnade vi Balloch och tog tåget till Glasgow och vidare till Edinburgh. Vädret var lite bättre där. Något mindre regn och ca en grad varmare. Från stationen och till hotellet tyckte vi att vi fick gå åt ett håll och sedan tillbaka. När vi lämnat väskorna på hotellet och skulle ner till centrum igen, så tog vi en genväg. Vägens längd var i alla fall kortare men det var desto högre att gå. Vi gick över Calton Hill, där det finns ett nationalmonument som hyllar de skottar som dog i kriget mot Napoleon.
image372 
Bilden kommer härifrån.


Det är en kopia av Parthenon i Aten, men det blev inte färdigbyggt p  g a penningbrist. Där finns också ett Nelsonmonument. En storslagen utsikt från kullen ner över staden.

Vi tog sikte mot nästa höga kulle, där Edinburgh Castle ligger. 
image373

Bilden har jag hämtat här.

På håll ser det ut som om man måste vara bergsbestigare för att komma dit, men det var betydligt enklare att nå målet. Vi gick faktiskt aldrig in på riktiga slottsområdet, för den där känslan vi hade på lite avstånd försvann när vi kom nära. Massor av folk som stod och köade för att komma in samt uppmonterade läktare för Military Tattoo. Där försvann på något vis den historiska, genuina känslan, vi tidigare haft.

I stället fortsatte vi utefter The Royal Mile i Old Town, motsvarigheten till Västerlånggatan i Gamla stan i Stockholm. Nu var vi i de riktiga turistkvarteren. Varannan butik sålde whisky och varannan sålde kiltar med tillbehör. En av "kiltbutikerna" hade en stor utställning som visade textilindustrins historia. Vi stod länge och såg på hur tygerna vävdes fram. Vi diskuterade ordet "skytteltrafik", när vi såg skyttelns enormt snabba framfart i varpen.

Vår stadsvandring fortsatte och vi kom så fram till Holyrood. The Palace of Holyroodhouse är drottningens officiella bostad i Skottland. Eftersom vi såg en mängd poliser där och avstängda vägar, förstod vi att hon var där för tillfället. Vi drog oss hem mot hotellet och sedan ut igen för att äta middag. Efter en lång promenad hamnade vi på den helmysiga puben Dirty Dick´s, där vi försåg oss med öl och god mat. Vi lyckades faktiskt promenera hela vägen hem till hotellet också. Det blev många kilometer att gå. Att gå i stan på hårt underlag är betydligt jobbigare än att att vandra i naturen, tycker jag och mina fötter. Dessutom hade jag inte vandrarkängorna på.

Nästa dag utforskade vi Edinburgh ytterligare och därefter åkte vi hem, på riktigt alltså.

Jag ska inte plåga er mer med Skottlandsskildringar, men jag kan verkligen rekommendera Skottland som resmål. Vi har ju ändå bara sett en liten del av landet.

Jo, en sak till måste jag berätta. Vårt favoritcafé har blivit Starbucks. Där har vi fikat flera gånger och lyssnat på senaste skivan av Paul McCartney.

image374

Glasgow och Balloch

Vi påbörjade vår resa på Skavsta flygplats. Det är praktiskt att ha en liten flygplats, som det dessutom tar ca 50 minuter att åka till. Med Ryanair kan man alltid hitta riktigt billiga flygresor. Vi  landade i Prestwick och åkte buss till Glasgow. Där hade vi bokat in två hotellnätter. Det var det enda som vi hade bestämt, flygresan dit och åter samt de två första hotellnätterna. Eftersom det var sent när vi kom fram, var det bra att direkt ta sig till hotellet.

Dagen därpå tillbringade vi i Glasgow. Det var nog den dagen det regnade mest, så det passade att gå runt och strosa på stan. Vi var lite förvånade över att det var en sådan blandning av gamla och nya byggnader. Mitt emellan två gamla fina hus finns det här moderna bankhuset.

image363

Synd, när grannhuset ser ut så här:

image364

Alldeles i närheten av de här husen ligger en Celticbutik. Min omtalade regnjacka, köpte jag där. Häftigt att se sig om i butiken och se det mesta i grönt.

image365

image366

På ett annat ställe hittade vi som en hel galleria, med bara juvelbutiker. Allt i skyltfönstren blänkte och gnistrade. Som tur är, så är jag inte svag för sådant, utan jag kunde ta mig en titt och nöja mig med det.

image369

image370

På kvällen när vi var ute och åt, fick vi gratis underhållning. Vi hamnade i närheten av två stora möhippegäng och fick ta del av deras upptåg. Så´nt är kul, när man bara ramlar in i något.

Nästa dag, efter den skotska frukosten (jag åt god havregrynsgröt), lämnade vi hotellet och tog tåget till Balloch.
Resan tog bara 45 minuter, men på den korta tiden så hade vi förflyttat oss till vacker, kuperad terräng. Balloch ligger i södra änden av Loch Lomond. Balloch är en liten fin turistort. Mycket praktiskt. När vi klev av tåget, gick vi över gatan till turistbyrån. Därifrån gick vi över en gata till ett värdshus, där vi direkt fick rum. Det är ju inte kul om man måste gå långt med sin packning.

På eftermiddagen utforskade vi Balloch och vandrade i en mycket vacker nationalpark. Vi gick också upp till Balloch Castle, som ligger så fint på en höjd omgiven av en slottspark.

image367

image368

Härifrån kommer bilderna på Balloch Castle. (När de korten togs var det alltså fint väder.)

När vi kom tillbaka till byn, gick vi in på en pub och åt jättegod soppa med sandwich. Jag förstår att det finns så många pubar i Skottland. Så varmt och så mysigt där inne, när det regnar utanför.

Kvällen tillbringade vi på det mysiga värdshuset. Efter middagen var det karaoke i baren. Jättetrevligt!

Whiskykaksutlåtande

Ja, den var jättegod. En riktigt tung kaka med bl a frukt, nötter och så whisky förstås. Någon sådan får jag försöka göra till jul, som komplement till min traditionella fruktkaka.

Märkligt! Jag tycker inte om att dricka något som smakar sprit. Men när jag "äter sprit", tycker jag det är så gott. Då menar jag kakor eller godis med spritsmak.Kaffepaus

Nu ska jag dricka kaffe och prova på whiskykakan.

image361

image362

Frukostvanor

Sen frukost blev det idag. Jag har nämligen gjort det som jag tycker så mycket om, men som jag bara kan göra när jag är ledig. Jag har varit ute och promenerat direkt på morgonen och ätit frukost när jag sedan kom in igen. För mig känns det så bra. I vanliga fall äter jag frukost direkt på morgonen. Men en sådan här morgon känns det mera som om jag gjort mig förtjänt av en god frukost.

Min frukost består av ett glas juice, fil med müsli, kaffe och ostsmörgås.

I Skottland består frukosten av äggröra, kokt ägg, stekt ägg, bacon, korv, svamp, tomat, vita bönor, blodpudding/blodkorv, havregrynsgröt, rostat bröd, marmelad, kaffe eller te.

image360

Bilden har jag hämtat
här.

Vad äter du till frukost?
Blir du sugen på skotsk frukost?

"Sagoslottet"

Bilden i föregående inlägg visar Inverary Castle. Det ser ut som ett riktigt sagoslott.
image359

Slottet är delvis öppet för visningar. I den andra delen bor familjen
Campbell. Det mest imponerande rummet är hallen med vapensamlingarna. På långt håll ser man bara mönster, men när man kommer närmare upptäcker man att mönstren består av en mängd olika vapen.

image358

Hemma igen

Så är vi då hemma igen. Och du förväntar dig förstås att jag ska visa bilder från Skottland. Men se det tänker jag inte göra. Jag tyckte att jag var förutseende, i motsats till passfrågan, och tömde digitalkamerans minneskort. För säkerhets skull packade jag också ner laddaren till kameran. När jag tagit 3-4 bilder, behövde den laddas. Men jag fick inte tag i någon adapter och kunde således inte använda laddaren.

Resan har varit bra och vi har haft mycket trevligt. Lite träningsvärk har jag i axlar och armbågar och det beror inte på whiskyhävning. Däremot har jag tagit av och satt på mig regnjackan ett stort antal gånger. Regnjackan jag hade med mig, trivs jag inte i. Den är kort, tight och har en massa kardborreband. Men i en Celticbutik, i Glasgow, fick jag syn på en jacka som jag blev så förtjust i. Eftersom priset dessutom var rätt, så köpte jag den. Jag fick användning för den varje dag.

Jag har en gång hört ett uttryck som lyder "Rätt som det var när det regnade, kom det en skur." Man skulle kunna tro att det utrycket härrör från just Skottland. Det regnade lite ibland, lite mer ibland och vissa stunder var det uppehåll. Min nya jacka, som är av bussarongmodell, fick jag sätta på mig och ta av mig med jämna mellanrum. Den blev flitigt använd. Eftersom jag blev så förtjust i den, så blev jag nästan glad varje gång det kom en skur.

Vi har varit i Glasgow, Balloch, Inverary och Edinburgh.
Vi har vandrat i nationalpark och promenerat på stan.
Vi har ätit mycket och gott.
Vi har studerat olika människor, klädstilar och beteenden.
Vi har shoppat en del.
Vi har fått upplevelser,vila och inspiration.Bilden är hämtad från www.scotlandforvisitors.co.uk