Lugnet före stormen

Jag tycker inte om när det blåser. Oavsett årstid tycker jag inte om blåsväder. Men det tänker komma in ett oväder i natt i alla fall. Jag har precis varit in på SMHI och tittat. Här i Södermanland har vi fått varning klass 1. Klass 1 betyder inte att det är finare på något vis, möjligtvis inte lika kraftiga vindar som i norr och i söder som har fått klass 2 . Det är i alla fall bra att man får veta innan det brakar loss. När Gudrun gick lös och härjade på, så klarade vi oss bra. Då hade vi inte ens strömavbrott. Men det var det ju många andra som fick och mycket länge dessutom.

Nu när jag vet att det ska bli oväder, så får jag väl förbereda mig så gott det går.
1. Jag måste hämta in ved, så den finns torr och nära till hands. I vårt gamla, fina hus har vi två vedspisar och tre fungerande kakelugnar. Om det blir strömavbrott så skulle vi i alla fall klara av att hålla varmt, tror jag.
2. Jag måste också tappa upp vatten. Det är svårast att klara sig utan. Hydroforen finns i källaren, så det blir inget självtryck. Vi är helt beroende av pumpen, den elektriska.
3. Jag ska kolla ficklamporna och se om det behövs nya batterier.
4. Jag ska ta fram stearinljus, värmeljus och oljelampa. Till det är det inte heller så dumt att ha några tändstickor.
5. Jag ska handla lite lättlagad mat. Jag behöver inte ens åka för att handla. Här på landsbygden har vi service. I dag, torsdag, så kommer varubussen hit.
6. Jag ska plocka bort saker ute, som skulle kunna blåsa iväg. Glasverandan är inte klar, där sitter byggplast i fönsterhålen. Bäst att ta bort den.
7. Jag ska gå runt och kontrollera att alla fönsterhakar sitter på ordentligt. Det är nog det jag är mest orolig för, att ett fönster skulle gå sönder. Vi har gamla rutor, många med sprickor i. Nära huset står några gamla träd. Jag vill inte ha in någon gren genom fönstret.

Så mycket mer vet jag inte om jag kan göra. Men jag vill vara hemma. Någon kryssning skulle jag definitivt inte kunna tänka mig. Jag har en gång åkt färjan mellan Gränna och Visingsö vid hårt väder. Det var tillräckligt otäckt.

Men jag har ju glömt en sak. Om det blir strömavbrott kan jag inte blogga! Hur ska det gå?



94259-105
En sådan här vedspis, men gammal, har vi i vårt sovrum. Det verkar väl lite konstigt att ha vedspis i sovrummet, men det var kök där tidigare. Digitalkameran har lagt av, fastän den har nya batterier, så den här bilden har jag hämtat på nätet.


Kommentarer
Postat av: Lovisa

Blid? Låter som en julsång

Postat av: Ninni

Ja jag hörde på TV att det var nåt på gång...jag hatar blåst, jag får alltid ont i huvudet. Vilket jag har idag, vilket betyder att det är oväder på G...levande barometer är jag!
Ska nog plocka in mer ved jag med..har precis tänt en brasa, men vi bor ju inte på landet. Hoppas, hoppas att ni INTE får strömavbrott...kramen

2006-10-26 @ 15:01:15
URL: http://ninni.blogg.se
Postat av: johannapannan

jag har också förberett lite. vi har varning2 här nere i småland så det är bäst att koka vatten till t.ex. välling. (väd är väl livet utan välling?)

2006-10-26 @ 20:03:45
URL: http://johannapanna146.blogg.se
Postat av: Nalle

Jag tycker heller inte om blåst. Och det som kommer är ju mer än blåst! Bra att du förbereder dig. Tycker det är otäckt hur vädret har blivit. Det blir ju värre å värre. Fler å fler naturkatastrofer. Hoppas inte det blir så blåsigt som dom spår.
Vedspisen är häftig, va bra att ni har den !
Men ...hu...inte blogga...hur ska det gå:)
Kram

2006-10-26 @ 21:06:57
Postat av: Anki

Lovisa: Hade du paus på jobbet eftersom du hade tid att "språkpolisa" på bloggen?

Ninni och Nalle: Jaså, det finns flera som inte tycker om blåst. Då är jag i gott sällskap i alla fall.

johannapannan: Du var kanske hårt drabbad förra stormen. Med småbarn i huset är det extra viktigt att det fungerar.

2006-10-26 @ 21:58:06
URL: http://ankitankar.blogg.se
Postat av: Nalle

Undar just om du bor i närheten av där min syster bodde förut? Hon bodde i Lid massa år. Känner du till det? Men inte har jag hört talas om nån varubuss. Det var ju en tokbra idé.

2006-10-26 @ 23:34:46
Postat av: Inga M

Blev nyfiken förstås och kikar in här. Fnissar glatt åt att fler har en släng av "strömavbrottsparanoia" (som min gubbe brukar benämna mitt tillstånd inför ovädersvarningar eller åska.) Blir lite avundsjuk på alla Dina vedspisar förstås.

2006-10-28 @ 09:24:40
URL: http://inga.blogg.se
Postat av: Anki

Inga: Tack för besöket. Känner mig inte speciellt paranoid, bara väl förberedd. Men se, det blev heller ingen storm. Om jag inte hade förberett mig så väl, då hade nog stormen kommit och härjat på. Vedspisarna och kakelugnarna är underbara. Vi köpte ett hus från 1934, som aldrig har varit renoverat tidigare, bara lite målat och så där. Massor att göra för oss, men all den gamla charmen med eldstäderna och trägolv m m fanns ju kvar.

2006-10-28 @ 09:48:42
URL: http://ankitankar.blogg.se
Postat av: Anonym

Vad fint med en gammal vedspis!

2006-11-01 @ 13:50:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback