Läseboken

Så här i skolstartstider kom jag att tänka på läseböcker. Jag kommer väl ihåg mina första läseböcker. Jag kan inte hitta dem, men jag tror att de finns kvar någonstans. Min favoritberättelse var "Lilla trollet Jocko-ma". Ja, det fanns flera berättelser om honom, alla på rim. De fanns nog i andra boken av den här serien av Ester Salminen.

image493

Den fjärde boken känner jag igen och jag minns mest berättelsen om hur djuren kom till människorna.Nu får du berätta! Vilken läsebok hade du? Hade du någon favoritberättelse?

                                                BloggRegistret.se

Kommentarer
Postat av: Sylvia

Jag kommer inte ihåg någon speciell läsebok förutom Nils Holgersson som vi hade högläsing ur. Men det var nog inte ettan o tvåan. Däremot lärde jag mig läsa fort och från o med min andra termin bodde jag mer eller mindre på skolbiblioteket. Är det någon mer än jag som minns Sotarpojken från Milano (tror jag den hette). Jag grät floder!

Postat av: Lena

Sotarpojken läste fröken högt på roliga timmen! Det var nog i fyran tror jag.
Nån av "Nu ska vi läsa" hade jag - förmodligen... Det var klent - borde man inte minnas nått så viktigt som FÖRSTA läseboken...

2007-08-30 @ 21:07:03
URL: http://momma.blogg.se
Postat av: Dubbelörnen

Jag hade precis samma böcker "Nu ska vi läsa"... Men jag hade lärt mig läsa redan vid 4år o räkna likaså, mamma blev less på mig så jag fick börja skolan vid 6 år. Inte kul alls, o min mamma var min lärare i första klass... o hon var så sträng så...
Vilka minnen bilderna gav... *ler*
Kram

2007-08-30 @ 22:21:10
URL: http://karljohansgarden.blogspot.com/
Postat av: Kersti

Jag kommer ihåg att det fanns några mumintroll liknande figurer i min första läsebok. De hette Li och Lo. Jag kunde läsa redan innan jag började skolan så jag tror att jag ganska snabbt fick läsa annat.
Sotarpojken minns jag också. Tydligen en populär högläsningsbok. Kram Kersti

2007-08-30 @ 23:26:48
URL: http://plommenad.blogg.se/
Postat av: Pialotta

Visst känner jag igen de böckerna på.. Allra översta hyllan. Nils Holgersson läste vi oxså i skolan. Tänk alla musikböcker med de gamla kära barnvisorna.. minns så klart Linnea av Evert Taube.. den ville jag alltid sjunga:-)
Kul med lite nostalgi:-)
Tjingelong

2007-08-30 @ 23:27:29
URL: http://kafferasten.blogg.se
Postat av: Nicoline på Fädernegården

Vi läste ur Nu ska vi läsa. Jag minns den härliga känslan när man fick den nya boken som man fick slå papper om. Jag tyckte nog om hela boken men kanske mest Hattstugan.

2007-08-30 @ 23:42:02
URL: http://nicolinefadernegarden.blogg.se
Postat av: Ninni

Dom översta böckerna hade jag..tror till och med att jag har dom kvar!
Ha en toppenhelg..kramen

2007-08-31 @ 07:32:33
URL: http://ninni.blogg.se
Postat av: Anki

Min första läsebok hette nog ABC eller liknande, där började det med att far ror och mor är rar:-D
Och sista sidan var det en berättelse om hönan Agda.

2007-08-31 @ 08:18:27
Postat av: Nalle

De två översta böckerna som du visar hade jag också.
Favoritbok: Det måste ju vara Vickevire ! Älskade böckerna om Vickevire.

2007-08-31 @ 18:04:07
URL: http://nallesfoto.blogg.se
Postat av: Nalle

Nej förresten ! Nu ljuger pigan. De första böckerna känner jag igen, men det är ju min storasysters:) Rätt ska va rätt. Men vad hade jag för läsebok i skolan?? Måste tänka - återkommer.

2007-08-31 @ 18:07:28
URL: http://nallesfoto.blogg.se
Postat av: Anonym

jag kommer ihåg min första läsebok, det var nåt i stil med far ror och mor är en, hxxx, fast det kanske kom senare,
själv var jag, av någon anledning, senare förtjust i elsa beskows - hattstugan, där var det stor dramatik!

2007-08-31 @ 19:24:39
URL: http://latmasksamtal.blogg.se
Postat av: Nalle


Far ror och Mor är rar, men vad boken hette det vet jag inte.
Vi hade också en klippbok, där vi klippte ut bokstäver som sedan lades som ord. Grå var den lilla pappväskan som bokstäverna låg i. Röda var bokstäverna.

2007-08-31 @ 19:47:07
URL: http://nallesfoto.blogg.se
Postat av: Inga M

Det här är ju en nostalgitripp. Jag hade de här böckerna och läste också om Jocko-Ma. Han var min favorit. Har böckerna kvar än förstås. Mina elever får inte en första läsebok så här eftersom de lär sig läsa i lite olika böcker och byter under året vartefter de förkovrar sig.

2007-09-01 @ 05:38:04
URL: http://inga.blogg.se
Postat av: Ninni

Ha en toppendag...visst har du rätt att man SKA städa efter sig, men den här lägenheten var det Stora Enso som ägde och eftersom vi fick den nästan gratis så bryr jag mig inte....men annars håller jag hårt på att det ska vara kliniskt!
Kramen

2007-09-01 @ 09:42:49
URL: http://ninni.blogg.se
Postat av: Junitjej

Jag har röstat på dig!
Ha en skön helg!!

2007-09-01 @ 09:50:35
URL: http://junitjej.blogg.se
Postat av: anne-marie körling

Hej - och så roligt att komma till dig. Jo - jag minns SÖRGÅRDEN...men inte från skolan...den fanns hemma hos mig i
min mammas bokhylla...den läste jag långt innan jag började skolan...kunde läsa...Allt gott
Anne-Marie

2007-09-01 @ 10:07:26
URL: http://www.annemariekorling.blogg.se
Postat av: Madonna

Jag var kroniskt hård i magen som barn..... därför satt jag i evigheter på toa. Det första jag lärde mig läsa var EDET som stog på toarullarna. dom med två söta pojkar som satt på pottan. Sen blev det mor är en orm och far är rar som för alla andra.....

2007-09-01 @ 17:24:18
URL: http://madonnas.blogg.se
Postat av: Vildängel

Vi prenumerade på Disneyböcker - du vet alla sagor om Snövit mm, det måste ha varit mina första egna böcker. Annars har jag så länge jag kan minnas varit enormt fascinerad av böcker och läste innnan jag började skolan :)

2007-09-02 @ 08:11:04
URL: http://vildangel.blogg.se
Postat av: Soldalen

Hej hopp i denna regniga söndag,
Vilka fina minnen du ger oss och de väcker sannerligen tankar hos en själv..måste ju säga att jag har inte den blekaste aning om hur mina första såg ut, däremot vet jag att de FINNS, för min mor har varit duktig på att spara och det har även jag fortsatt med, så någonstans ligger de och tigger om att bli hittade, fast inte just idag..
Har kikat på trädgårdarna på Madeira och de är sannerligen magnifika men du hade en och annan bild av höga vyer och det knöt sig i magen trota att det bara är bilder..jooo jag är höjdrädd, å det värsta hehe
Kram på sig /IKA

2007-09-02 @ 09:26:36
URL: http://soldalen.blogg.se
Postat av: Gisan

Min första läsebok hette just första läseboken. Det jag kommer ihåg mest av den är att den var för lätt. Jag lärde mig läsa när jag var 3½ så det var ingen konst att läsa "Mor är rar". Jag ville ha mer att bita i. Det fick jag också. Jag hade en underbar fröken som anpassade undervisningen efter vad vi hade för förkunskaper. Kramar...

2007-09-02 @ 19:15:07
URL: http://gisan.blogg.se
Postat av: Badtanten

Jag minns vad de första orden i min läsebok var. LI,LO.Is,Os. Jag var precis som madonna hård i magen så därför kan jag läsa bakvägen nu. Läste allt som stod på tvättmedels och hårschampo flaskorna både fram och baklänges.

2007-09-02 @ 21:40:26
URL: http://simhuset.blogg.se
Postat av: Ninni

Ha en härlig måndag..kram

2007-09-03 @ 07:43:40
URL: http://ninni.blogg.se
Postat av: Ronja

De där böckerna känner jag igen, men har ingen aning om var minnet kommer ifrån. Mina första läseböcker står i sonens bokhylla, men han är inte så vansinnigt intresserad av dem utan vill hellre läsa nya... ;)

2007-09-05 @ 22:19:15
URL: http://hundramiljoner.tradgardsblogg.se
Postat av: Mona-Lisa Wallin

Fantastiskt! Jag hade faktiskt glömt bort lille Jocko-Ma. När jag var liten och hälsade på min mormor på skolloven så läste jag alltid berättelsen om Jocko-Ma (och om hans kläder)i en läsebok som min moster lämnat efter sig. Jag älskade den, men kom inte ihåg vad läseboken hette och visste inte hur jag skulle lyckas få tag på den.

2007-10-16 @ 14:22:20
Postat av: Bettina Drachmann Bech

förlåt om jag inte skriver så bra svenska men jag har inte skrivit svenska i många år. Jag er från Danmark men jag gick några år i svensk skola i Tanzania, Afrika. Jag hade en svensk läsabok, den var röd, och några år efter jag flyttade til Danmark lånade jag min bok til min lärare i skolan. Han förlorade min bok og jag har sökat efter den sen des. Det ända spår jag har är färgen och historien om Jocko-Ma, det är det ända jag kommer i håg. Jag har just nu hittat den här sidan på internettet. Det är mit första konkreta spår! Kanske det fins nån av er som kommer ihåg, vad denna läsabok heter, (röd og med historien om Jocko-Ma som lärde sig at knorra på svansen)och som vet om det fortfarande går at köpa den nånstans. Då skulle jag vara tacksam. Många hälsningar från Danmark

2008-03-15 @ 15:48:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback