Årsdagar: 31 mars

Nu är det återigen dags att skriva om årsdagar.

31 mars 1987 föddes Lovisa. Det hade varit en lång, kall och snörik vinter och precis 30 mars, när vi åkte in till BB, så hörde jag koltrasten. Det kändes hoppfullt och glädjande. På BB tog det tid. Jag fick dropp för att värkarna skulle ta sig. Efter ett tag upptäcktes att hon låg fel, så det droppet togs bort och min kropp fick order om att sluta med värkarna i stället. Det blev full aktivitet runt om och akut snitt. Min man hade varit med först, men eftersom det drog ut på tiden så åkte han iväg en stund. När han kom tillbaka var det hela över. Vi glömmer aldrig orden han fick av barnmorskan/sjuksköterskan när han kom tillbaka: "Tyvärr är din fru  redan förlöst!" Vadå tyvärr? Grattis hade väl varit mer på sin plats. Efter orden Tyvärr är din fru redan ... hinner man tänka mycket.
Lovisa mådde i alla fall utmärkt. Tjockt, mörkt  och lockigt hår hade hon. Vi tyckte hon såg ut som den allra sötaste trollungen.

Idag på den stora 20-årsdagen är hon som bekant inte hemma, utan i Kambodja någonstans. Hoppas att hon kan fira dagen på något trevligt sätt med sina reskompisar.

Jag har knyckt en bild från hennes blogg och
Resedagboken. En bild som är tagen i Thailand.

image286

Fick precis ett mail nu från en annan bloggare som berättar att Lovisa finns med i Eskilstunakuriren idag.
(Där får man gå in under fliken Personligt, för att kunna läsa om henne.)


Uppdaterat 09.18: Nu har jag varit ut och hämtat tidningen. En halv sida om 20-åringen Lovisa. Tidningen brukar göra en större grej för de som fyller 20. Kul var också att se att hon valt samma bild. Jag fick också läsa att hon nu är i Vietnam, inte Kambodja som jag trodde.

Flygfärdiga

På eftermiddagen blev den artonårige sonen upphämtad med bil av sin kompis, som har relativt färskt körkort. De ska åka bil till Gnesta och sedan ta tåget till Stockholm. Där, i Stockholm av alla ställen, ska sonen göra sina premiärtur på puben.

Dottern är någonstans i Kambodja.  Och jag sitter här ensam och funderar på hur de har det. Det känns i modershjärtat.

Årsdagar: 28 mars

Under rubriken Årsdagar tänker jag skriva idag igen. Och den här dagen är en mycket trevlig årsdag. Den 28 mars 1989 föddes vår son Erik. Han blir alltså 18 år och myndig idag. Nu har jag inget att säga till om här hemma längre, eftersom Erik är yngst. Ja, det förstås, Pumba är inte myndig och lär väl aldrig bli heller.
 
På grund av sjukdom och behandling så hade vi inga garantier på att vi kunde få flera barn. Men Erik kom ändå och det är vi så tacksamma över!

Grattis Erik!

image285

Temperaturskillnad

I morse när jag åkte till jobbet, var det 3 minusgrader. När jag åkte hem, var det 15 plusgrader.  Det var en temperaturskillnad som heter duga.

När jag kom hem, hann jag med att sitta en liten stund mot västerväggen med en kopp kaffe. En riktigt skön vårdag!

image284

Vårsöndag med sommartid

Vackert och varmt vårväder var utlovat till idag. Men hela förmiddagen var kall och dimmig. Så till slut skingrades dimmorna, solen bröt fram och började värma våra frusna vintersjälar. Det blev en helt underbar eftermiddag med kaffe ute mot västerväggen och en skön promenad.

image281

image282

image283

Nya bloggstolen

Jag brukar vara kvick att slänga ur mig kommentarer och ibland får jag ångra mig efteråt. Munnen är snabbare än hjärnan, kan man säga. Men ibland blir det väldigt bra effekter. Som det här exemplet.

Häromdagen berättade min kollega att han varit på IKEA och handlat. Då slänger ju jag ur mig något i stil med att det var synd att jag inte visste om det, för då kunde han ju ha köpt den där arbetsstolen jag så länge tänkt köpa. Det är ju sån´t där jag slänger ur mig, utan att egentligen mena något med. Men han frågade vilken stol jag menade och sa att han kunde åka dit någon annan dag. Jag började protestera och sa att det var inte så jag menade.

Igår var vi på kurs från jobbet. Då träffar jag kollegan och han talar om att min stol finns i bilen. Han hade åkt dit extra för att handla åt mig. Visserligen åker han ofta förbi den vägen, men ändå. Om jag skulle ha åkt så hade det tagit minst en halv dag för mig. Jag vet att någon av er tänker: "Men det är ju så roligt att åka dit och titta och köpa lite småsaker också." Men jag tycker inte det, inte nu i alla fall. Nu behöver jag min tid till annat.

Skönt med vänner som ställer upp! Och nu sitter jag i min nya stol och bloggar. Har inte tagit något foto men letar upp en bild från IKEA i stället.

image280
Snurrstolen ALLAK från IKEA, 695:-

Vårdagjämning

Idag 21 mars är det vårdagjämning. Man säger att dag och natt är lika långa. Men det stämmer inte för mig i alla fall. Jag har natt när jag sover och den tid jag är vaken kallar jag dag. Min natt är så kort och min dag är så lång. Liknar mera  midsommar. Det jag behöver är långa nätter, för jag är så trött, så trött, så trött...

Datakursen

Förra året läste jag data på komvux och tog datakörkortet. Det trodde nog aldrig min datalärare att jag skulle klara av. Med tanke på hur det började.

Som kursmaterial hade vi en stor, tjock pärm på nästan 800 sidor. Till detta material fanns också en CD med övningsfiler. Jag måste redan nu tala om att jag visst använt CD till datorn, men det var länge sedan. När jag så första gången på kursen skulle använda mig av CD:n, så petade jag in den i springan som fanns. Men direkt som jag gjort det, kände jag att det blev fel. Jag brukar använda CD-spelaren i bilen flitigt, då brukar jag göra så. Där finns en springa att peta in CD:n i, och den glider in så fint. Men det här var ju inte bilen. Nu försökte jag få ut skivan. Det fanns inget kvar av den utanför, så det fanns alltså inget att greppa om. Och att öppna luckan, precis som man ska göra, gick inte heller. Återstod alltså att gå till min datalärare K och tala om vad jag ställt till med. Han förstod inte ens vad jag pratade om. "Var har du stoppat in den?", var en av frågorna jag fick. Och K hade en gammal Volvo med en lika gammal stereo i, så han visste inte heller vad jag menade när jag pratade om CD-spelare i bilen. 

K kom till min plats och påbörjade försöket att rädda CD:n. Han blev svettigare och svettigare, men CD:n var kvar. (Det låter ungefär som "Far, jag kan inte få upp min kokosnöt.") Till slut fick K gå iväg till den som är dataansvarig på skolan. Där fick han låna lite verktyg. Själv burken sitter ju fast i en hållare för att minska stöldrisken.  K återvände så med diverse verktyg, skruvade loss burken och så kunde han skaka ut skivan.

Så kunde jag då påbörja kursen. Jag vill tillägga att jag inte gjorde någon mer fadäs. Jag var en mycket ambitiös elev och lyckades ta datakörkortet.

Men som du nog förstår, så har jag fått höra det här ett antal gånger. Men K och jag är kollegor nu. Han har till och med gett mig beröm för min blogg.

image279

Årsdagar: 16 mars

Årsdagar kan vara glädjens dagar, men de kan också påminna om sorg. Den här dagen påminner om sorg, eftersom det idag är två år sedan min mamma begravdes. Hon tyckte så mycket om Dan Anderssons dikter, så därför valde vi bland annat Jag skall gå genom tysta skyar, till begravningen.
Melodin kan du lyssna på
här.

Lite underligt: 16 mars var också min mormors begravningsdag och min mosters födelsedag.

Utmaning

Jag har blivit utmanad av Dubbelörnen. Utmaningen heter Mitt liv i 2:or och 7:or, dvs årtal som slutar på 2 och 7.
Efter lite betänketid kom jag fram till följande:

1957    Jag är en jänta på 3-4 år. Av mamma blir jag kallad Stinta-Britta. Vi bor "i skogen", i Berga. Jag är glad. Det är tråkigt att bara gå, mycket roligare att skutta fram genom livet. (Detta hade jag även nytta av när jag långt senare skulle lära mig dansa polka. Det var ju mina gamla skuttsteg!)

1962    Jag slutar andra klass i Bysala skola i Västmanland. På skolan finns klass 1-2 och klass 3-4. 1-2 kallas småskolan och 3-4 kallas storskolan. I slutet av andra klass går jag och väntar på att få sluta småskolan och få börja i storskolan. Men så gör man om det hela! Klass 3-4 ska i stället gå i Heds skola, där redan 5-6 går. I augusti börjar jag alltså där i stället. Men eftersom det på den skolan nu bara finns 3-4 och 5-6, så kallas 3-4 för småskolan och 5-6 för storskolan. Jag måste gå i småskolan igen, alltså totalt i fyra år!!! När får jag bli stor?

1967    Jag går på högstadiet i Skinnskatteberg. Livet består av skola på dagarna och läxläsning på kvällarna.

1972    Jag går sista året på gymnasiet, Karlbergsskolan i Köping. När jag slutar är det inga festligheter alls, även om några släktingar ändå kommer på kaffe och uppvaktar med presenter. Från min klass var det 2 elever som hade studentmössa. Något år tidigare hade alla haft det. 1972 var ett sådant här gränsår. Jag sommarjobbar på ett litet mat- och kaffeställe i Köping. Vet inte vad jag vill "bli" och har sökt lite olika utbildningar. Jag kommer in på KTH i Stockholm, men blyg och harig som jag är, tackar jag nej. Lilla jag törs inte dra iväg till Stora Staden så där. Jag kommer in på Lärarhögskolan i Karlstad och det tackar jag ja till. Min syster går där redan. Den allra första tiden bor vi tillsammans på 19 kvadrat. Jag trivs bra med både skolan och staden. Jag pluggar mycket, men vi har också mycket trevliga danser och fester på skolan.

1977    Jag flyttar från lägenhet i Karlstad ut till Borgvik, utanför Grums. Jag flyttar in i skolhuset, för jag har fått jobb på Sparnäs skola. Jag jobbade i Grums förut, men det här blir längre att åka och dessutom finns det en lärarbostad på skolan. Lärarbostaden består av 6 rum och kök! Det är gott om svängrum för en person! Väldigt speciellt att bo på skolan och jobba på en så´n liten skola.

1982    Jag har bott på Visingsö några år, men flyttar på sommaren tillbaka till Värmland. Den här gången till Sunne. Är hemma i Västmanland en del för att hälsa på mina föräldrar under sommaren. Träffar Lennart på dans i Riddarhyttan.

1987    Mycket sorg kvar sedan föregående år. Men glädje föds samtidigt som Lovisa. Problem på nytt, eftersom Lennart blir sjuk.

1992    Barnen är 5 resp 3 år. Jag har jobbat i skolan, men från och med hösten jobbar jag hemma med familjeföretagets bokföring. Jag är sjuk mycket det året.

1997    Vi säljer vårt hus utanför Hallstahammar. Huset är så fint och jag trivs precis på den platsen. Men jag vantrivs med Hallstahammar.

2002    Vi bor på den här gården, Övre Lundby. Flyttade hit föregående år.

2007    Det är nu det! Lätt att komma ihåg vad jag gör, för det mesta står att läsa på bloggen.

Oj!  Vad mycket jag skrev. Jag tänkte bara skriva i punktform, men det förde med sig mer.

Den som känner sig utmanad får haka på.


Vårutseende

Lovisa brukar hjälpa mig med att byta design på bloggen. Men hon är ju inte hemma nu, så jag var "tvungen" att försöka själv. Jag vill ju inte ha vinterbilderna kvar till mitten av maj, när hon kommer hem igen. Måste erkänna att det var mycket enklare än vad jag trodde. Hädanefter kommer jag säkert att byta utseende ofta, på bloggen alltså.

Lovisa och hennes kompisar har varit på Thailand i fyra veckor. Nu drar de vidare till Kambodja.
Här kan man läsa om deras äventyr.Uppdaterat 16 mars:
Till det här inlägget fick jag kommentarer som inte gick in under rubriken kommentarer. Som ni ser står det 3, men där finns de inte. Det är alltså inte jag som tagit bort dem.
// Anki

Skuggbild

Bild från gårdagens promenad. Förra veckan var här snö, nu börjar det torka upp på gärdena.

image275

Våren är på gång och min skugga blir så lång.


Också ett vårtecken?

På min promenad idag såg jag det här:


image274

Det kanske också räknas som vårtecken. Den som har tappat sladden till motorvärmaren, saknar den inte.


Flera vårtecken

Varje vår brukar jag skriva en lista över vårtecken. Min mamma var mycket intresserad av växter och fåglar och jag har också fått det intresset. Tyvärr har inte mina barn fått det. De brukar i stället ha roligt åt mig, när jag sätter upp listan på kylskåpet och fyller i, vartefter jag upptäcker vårtecknen. Men jag ger mig inte så lätt utan jag håller fast vid min lilla vårtradition.

Nu ser min lista ut så här:

Vårtecken 2007

9 mars      gräsänder
                  sånglärka
                  snödroppar
11 mars   sångsvanar
                  ringduvor
                  ormvråk
12 mars   vintergäck
                  koltrast
                  kanadagäss
14 mars   tofsvipor
                  aktivitet på myrstacken

                   
            

Min favoritsångare

Idag hörde jag honom sjunga.
Min favoritsångare.
Det var länge se´n jag senast hörde honom.
Hans sång ger mig glädje.
Men jag kan även känna vemod och sorg när sången når in i min själ.
Idag hörde jag honom sjunga.
Min favoritsångare.
Koltrasten
.

Pristävling

Jag hann med en liten promenad innan mörkret kom. Så här vackert var det då.

94259-267

Nu blir det frågesport med pris!
Fråga: Vad heter sjön?
Klicka på kommentarer och skriv in ditt svar samt ditt namn. Den som först svarar rätt kommer att få ett pris!

Till salu

Säljes:
SAAB 900 S
årsmodell -94
röd
centrallås
CD-spelare
dragkrok
elhissar
manuell växellåda

        


Oooppsss! Nu blev det fel! Det här är ju BLOGGEN inte BLOCKET!
Undrar just vad jag har lagt ut på Blocket för att försöka kränga! Kan det vara mina gamla gummistövlar? Eller kanske maken ? " 52:a, tjejkörd, flera ägare, nyligen besiktad utan anmärkning, normalt slitage..."

Vårshopping

Igår vårshoppade jag. Jag köpte nämligen nya gummistövlar.  De gamla var helt slut med stora sprickor.

Häromdagen beklagade jag mig över att inte ha sett några vårtecken. Men igår upptäckte jag några snödroppar och idag är det fullt av dem.     
   
image263        
Ajöss gamla stövlar och drivor av snö!

image261         
Välkomnar våren!

OBS! Jag har tagit en bättre bild av stövlarna, men väljer denna ändå.
Den är så typisk för mina hemmabilder utomhus. Det är nästan omöjligt
att ta en bild utan att Pumba kliver in och ska vara med.   

                                                                                                  
image264

Utmaning: Egendomliga fakta

Jag har fått en utmaning av Maria. Så här går det till.

Regler: Varje spelare börjar med att skriva sex underliga/egendomliga saker om sig själv. Bloggare som blivit "tagna" ska skriva sex saker om sig själv i sin blogg samt ange reglerna för spelet. Tillslut väljer bloggaren sex nya bloggare och gör en lista på deras namn. Efter det är gjort skriver han/hon en kommentar i deras bloggar för att låta dem veta att de blivit "tagna" och att de ska läsa ens egen blogg för mer information.

Underliga saker om mig själv? Hmmmmm...? Det skulle kunna bli mycket. Men jag ska kunna skriva om det. OK, jag tar de här sakerna.

1. Jag har blivit jagad av en myskoxe nedför Hamrafjället i Härjedalen.

2. När jag började Lärarhögskolan i Karlstad, hösten 1972, utsattes vi för en inspark. Mitt uppdrag var att härma Zarah Leander, när hon sjöng "Vill ni se en stjärna". Min sångröst är totalt obefintlig och jag blev så nervös. Men jag tänkte att om jag inte gör det, känns det dummare än att i alla fall försöka. Jag ställde mig upp och sjöng och tack vare nervositeten, så fick jag den rätta darren på rösten. Det blev faktiskt uppskattat!

3. Min hjärna lagrar onödig kunskap. Jag kommer till exempel fortfarande ihåg gamla skolkamraters födelsedagar, fastän jag inte har någon som helst kontakt med dem. På den gamla goda tiden, när bilarnas registreringsnummer bestod av en länsbokstav och ett femsiffrigt nummer, kunde jag mängder av sådana.
Varför kan jag inte sådant som jag skulle kunna ha nytta av i stället???

4. Jag har tydligen någon dragningskraft på alkisar, byfånar och knäppstarar. Om jag kommer in i en lokal där det finns någon person från ovanstående kategori, så kommer personen fram till mig och pratar! Vad beror det på? "Kaka söker maka" eller...?

5. Jag tycker inte om att prata inför många människor, men jag har ändå hållit tal i en fullsatt kyrka! 

6. Jag har lätt att få kontakt med människor. Jag har familj och många goda vänner. Ändå känner jag mig oftast ensam.

Jag skickar detta vidare till ...

Anna

Pimpim

Sylvia

Nalle

Kicki

Slottsträdgårdsmästaren

Vårtöcken

Mars är vårmånad. Men en marsdag kan vara precis lika grå, disig och trist som en novemberdag. Min favoritårstid är våren och det mest intressanta, tycker jag, är att upptäcka vårtecken. På eftermiddagen tog jag och kameran en kort promenad, för att se efter vårtecken. Vi upptäckte inga vårtecken, det var mer som ett vårtöcken.


image260

94259-257

94259-258


Bloggstrul

Jag måste bara testa om det över huvud taget går att få in ett inlägg. Det har bara varit strul med bloggen och först idag kunde jag läsa information om strulet. Flera dagar har jag inte ens kunnat logga in.